Euroopa Liidus seati hinnalagi Vene naftale. Kallas: see oli hetkel parim võimalik kompromiss (9)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Kenzo Tribouillard

Euroopa Liidu liikmesriigid jõudsid täna poliitilisele kokkuleppele kehtestada Venemaa naftale hinnalagi – 60 dollarit barreli kohta.

Eesti tegi selle tulemuse saavutamiseks tõsiseid jõupingutusi ning mul on kokkuleppe üle hea meel, sest see on oluline samm Ukraina toetamisel ja Venemaa sõjamasina peatamisel, tõdes peaminister Kaja Kallas (RE).

«Algne ettepanek oli seada hinnalagi 65 dollari peale. Läbirääkimiste vältel räägiti ka 70 dollari kehtestamisest. Suutsime partnereid veenda kokku leppima oluliselt madalamas hinnas,» märkis Kallas.

«Iga dollar, mille võrra hinnalagi madalam on, tähendab Venemaale umbes 2 miljardi dollari võrra väiksemat tulu. Seega see, et meil õnnestus kokku leppida 5 dollari võrra madalamas hinnas, tähendab, et Venemaa sõjamasin jääb ilma 10 miljardist dollarist,» selgitas peaminister, nentides siiski, et hind võinuks olla veelgi madalam.

«Meie ekspertide hinnangul oleks Venemaa jaoks tõsiselt valulik hind 30-40 dollari vahel. Täna saavutatu oli siiski parim võimalik kompromiss hetkel. Olen tänulik meie partneritele, kes oma seisukohta muutsid ning nõustusid meie pakutuga,» märkis Kallas.

Eesti tegi ka ettepaneku, et seatud hinda hakatakse edaspidi regulaarselt üle vaatama ja korrigeerima lähtudes eesmärgist vähendada Vene tulusid. Kokkulepitud tingimus on ka see, et hinnalagi peaks olema 5% allapoole nafta keskmisest turu hinnast. «Mul on hea meel, et meie ettepanekud on osa täna saavutatud kokkuleppest ja arutelud hinnalae teemal jätkuvad tulevikus. Juba jaanuari keskel vaatame hinna uuesti üle,» tõdes peaminister.

Kallas lisas, et alustatakse ka koheselt üheksanda sanktsioonide paketi kokkuleppimisega. «Kuna Venemaa eesmärk on pommitada Ukraina pimedusse, peame otsustavate sammudega jätkama,» sõnas ta.

Esmaspäeval jõustub ka meritsi veetava Vene toornafta impordikeeld Euroopa Liitu. Eestis jõustub siis ka Vene naftatoodete keeld. Kahe kuu pärast järgneb terve ELi-ülene Vene naftatoodete impordi keeld.

«Koos täna kokkulepitud hinnalaega on need sammud juba praegu Vene nafta hinda mõjutanud. Võime oodata mõju tugevnemist lähiajal veelgi,» hindas Kallas.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles