Paet Macroni avalduse kohta: kõigepealt peab Ukraina vabaks saama

BNS
Copy
Endine välisminister Urmas Paet.
Endine välisminister Urmas Paet. Foto: Remo Tõnismäe

Europarlamendi saadik Urmas Paet ütles Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni mõttearenduse kohta Venemaa turvalisuse tagamisest, et kõige eeldus on siiski Ukraina vabastamine sissetungijast.

«Macroni mõtteavalduse kohta on võimalik öelda järgmist: esiteks peab Ukraina saama täielikult vabaks ning kontrollima kogu oma territooriumi,» märkis Paet. «Teiseks, Vene sõjakurjategijate karistamiseks peab tegevust alustama rahvusvaheline tribunal. Kolmandaks, Venemaa külmutatud raha tuleb kasutada Ukraina ülesehitamiseks. Neljandaks, Venemaa peab kahetsema ja vabandama. Ja alles pärast seda saab tulevikku planeerida.»

Macron ütles eelmisel nädalal toimunud Ameerika Ühendriikide riigivisiidi ajal salvestatud intervjuus Prantsuse telejaamale TF1, et Euroopa peab ette valmistama oma tulevase julgeolekuarhitektuuri. Lääs peaks Macroni sõnul kaaluma, kuidas rahuldada Venemaa vajadust julgeolekutagatiste järele, kui president Vladimir Putin nõustub läbirääkimistega Ukraina sõja lõpetamise üle, ütles Macron laupäeval eetrisse lastud sõnavõtus.

«Üks olulisi punkte, millega peame tegelema – nagu president Putin on alati öelnud –, on tema hirm, et NATO tuleb otse tema uste ette, ja paigutab sinna relvasid, mis võivad Venemaad ohustada,» ütles Macron. «See teema saab olema osa rahuteemadest. Seega peame kaaluma, mida oleme valmis tegema, et kaitsta oma liitlasi ja liikmesriike ning kuidas anda Venemaale garantiisid päeval, mil ta naaseb läbirääkimistelaua taha.»

Ukraina julgeoleku- ja kaitsenõukogu sekretär Oleksi Danilov aga ütles Macroni avaldust kommenteerides, et pigem tuleks vaadata, kuidas tagada maailmale julgeolek Venemaa eest, mitte vastupidi.

«Julgeolekutagatiseks Venemaale võib pidada seda, et Euroopa kohtusüsteem on inimlik ja Haagi kohtuotsus ei näe ette surmanuhtlust,» kirjutas Danilov Facebookis.

«Tahavad terroristlikule ja mõrvarriigile anda julgeolekugarantiid? Nürnbergi asemel Venemaa Föderatsiooniga lepingu sõlmimine ja käepigistus? Ukraina veri Putini kätel ei sega? Kummaline saladiplomaatia loogika, mille aeg on möödas,» kritiseeris Danilov Macroni retoorikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles