Raidma: NATO ida- ja põhjatiiba ei tohiks eristada

BNS
Copy
Mati Raidma
Mati Raidma Foto: Konstantin Sednev

Washingtonis toimuval NATO Parlamentaarse Assamblee (PA) transatlantilisel foorumil osaleva NATO PA Eesti delegatsiooni juhi Mati Raidma (RE) sõnul ei tohiks jaotada ühise eesmärgi nimel tegutsevaid Läänemere riike NATO ida- ja põhjatiivaks.

Foorumi käigus ka Põhja- ja Baltimaade, Poola ja Kanada delegatsioonijuhtide ümarlaual osalenud Raidma kinnitas, et Eesti tervitab Rootsi ja Soome liitumisprotsessi NATOga.

«Oleme täiesti veendunud, et julgeolek ja võime kaitsta koos meie ühiseid väärtusi ja demokraatiat tänases heitlikus maailmas saab olema tugevam kui kunagi varem,» lausus ta ning lisas, et samuti saab Arktika mõõde NATO julgeolekupoliitikas märkimisväärselt tugevama positsiooni.

Samas ütles Raidma ühise operatsiooniala väljakutsetest rääkides, et NATO jagunemine ida- ja põhjatiiva vahel ei toeta meie regiooni ühtsust. «Läänemere NATO liikmetest julgeoleku tagajad ei saa jaotuda erinevate tiibade vahel. Meil on ühine eesmärk ja seda saab saavutada vaid ilma erinevatesse regionaalsetesse jaotustesse kuulumata,» ütles ta.

USAs Washingtonis esmaspäevast kolmapäevani kestval NATO PA transatlantilisel foorumil arutatakse rahvusvahelise poliitika keskseid väljakutseid ja transatlantilise koostöö tugevdamist, räägitakse ühisest vastusest Venemaa algatatud sõjale Ukrainas, Ukraina jätkuvast toetamisest, aga ka sõja mõjudest ning heidutus- ja kaitsehoiaku tugevdamisest NATOs.

Foorumi raames toimus esmaspäeval Põhja- ja Baltimaade, Poola ja Kanada NATO PA delegatsioonijuhtide ümarlaud, mis keskendus NATO arengutele Balti ja Arktika regioonis.

Lisaks Raidmale osalevad foorumil NATO PA Eesti delegatsiooni asejuht Marko Šorin (KE) ning liikmed Jaak Juske (SDE) ja Mihhail Lotman (Isamaa).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles