Inimõiguste kohus: Eesti rikkus pistist võtnud Kihnu eksvallavanema õigusi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Inimõiguste Kohus.
Euroopa Inimõiguste Kohus. Foto: SCANPIX

Euroopa Inimõiguste Kohus (EIK) leidis, et kõigis Eesti kohtuastmetes pistisevõtmises süüdi jäänud Kihnu endise vallavanema Johannes Lease õigusi on kohtumenetluse käigus rikutud.

Maalehes ilmunud väide, nagu oleks EIK Lease pistise võtmise süüdistuses õigeks mõistnud, ei vasta tõele, kuna inimõiguste kohtul pole sellist pädevust, teatas riigikohtu kommunikatsiooniosakonna juhataja Eveli Kuklane Postimehele.

«Eesti kohtute otsuseid ei ole võimalik Euroopa Inimõiguste Kohtusse edasi kaevata. Euroopa Inimõiguste Kohus kontrollib eraldi kaebuse alusel, kas siseriiklikult on rikutud inimesele Euroopa Inimõiguste Konventsiooniga tagatud õigusi,» selgitas ta.

Lease juhtumi puhul leidis EIK, et mees ei saanud oma kohtuasjas juurdepääsu enda vastu kogutud tõenditele ning tema õigusi ei tagatud. EIK leidis, et Eesti kohtud rikkusid võrdse kohtumenetluse põhimõtet ega taganud kohtuasja osalistele võrdseid võimalusi.

EIK mõistis Leasele tekitatud moraalse kahju eest välja 5200 eurot ning veel 3000 eurot tema kohtukulude hüvitamiseks.

2007. aastal mõisteti Leas Pärnu maakohtus süüdi pistise võtmises ja sai karistuseks 2,5 aastat vangistust ning jäi kolmeks aastaks ilma avalikus teenistuses töötamise õigusest. 2008. aastal nõustus otsusega ka ringkonnakohus ning riigikohus keeldus süüasja arutlusele võtmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles