Reinsalu: ükski Ukrainas toime pandud kuritegu ei saa jääda karistuseta

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Välisminister Urmas Reinsalu.
Välisminister Urmas Reinsalu. Foto: Sander Ilvest

Välisminister Urmas Reinsalu kohtus kolmapäeval Tallinnas visiidil viibiva Ukraina parlamendi esimese aseesimehe Oleksandr Kornienko ja Ukraina delegatsiooniga. Reinsalu rõhutas taas vajadust luua rahvusvaheline tribunal.

Reinsalu ja Kornienko arutasid viise, kuidas Ukrainas toime pandud agressiooni-, sõja- ja inimsusevastaste kuritegude organiseerijad ja toimepanijad vastutusele võtta. «Selleks, et saada tribunalile poliitiline toetus, tuleks kaasata riikide parlamendid, teadlased, kodanikuühiskond ja kogu rahvusvaheline üldsus. Nii oleks riigijuhtidel poliitiline ja moraalne surve asutada rahvusvaheline tribunal, et ükski Ukrainas toime pandud kuritegu ei jääks karistuseta,» sõnas Reinsalu kohtumisel.

Reinsalu kinnitas, et Eesti seisab vankumatult Ukraina võidu eest ja jätkab Ukraina igakülgset toetamist, et aidata juba kümme kuud sõjas võidelnud rahval raske talveperiood üle elada. «Praegu vajab Ukraina lisaks sõjalisele, majanduslikule ja poliitilisele abile ka humanitaarabi, et leevendada sõjas inimkannatusi ja aidata toime tulla olukorras, kus Venemaa ründab sihilikult tsiviilobjekte ja energiataristut. Eesti on saatnud Ukrainale nii busse transporditeenuse taastamiseks kui ka sooje riideid ja toidukomplekte ning teeme edaspidigi kõik mis võimalik, et Ukraina vajadustele vastata,» ütles Eesti välisminister.

Samuti tuli jutuks Ukraina laste ja noorte haridus Eestis. Eesti riik on pingutanud selle nimel, et sõja eest põgenenud ja Eestisse jõudnud lastel ei jääks haridustee pooleli ega sel aastal pausile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles