LUUBI ALL ⟩ Kaja Kallas paneb oma sõna Euroopas üha kõvemini maksma (37)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Tänavu oktoobris kogunesid Euroopa Liidu riikide juhid Prahasse mitteametlikule kohtumisele, et arutada kolme küsimust: energiakriis, Ukraina sõda ja majanduslangus. Selleks ajaks oli Eesti peaminister Kaja Kallas mitte enam üks järjekordne peaminister Ida-Euroopast, vaid läänemaailma mõjukas liider, kelle sõnu kuuldakse ja kuulatakse.
Tänavu oktoobris kogunesid Euroopa Liidu riikide juhid Prahasse mitteametlikule kohtumisele, et arutada kolme küsimust: energiakriis, Ukraina sõda ja majanduslangus. Selleks ajaks oli Eesti peaminister Kaja Kallas mitte enam üks järjekordne peaminister Ida-Euroopast, vaid läänemaailma mõjukas liider, kelle sõnu kuuldakse ja kuulatakse. Foto: European Union

Neli aastat tagasi, kui Kaja Kallas istus ETV saates «Esimene stuudio» vastakuti tollase peaministri Jüri Ratasega, jäi ta selgelt alla. Eksperdid, kellel ERR palus debatti hinnata, nentisid, et Kallasel polnud öelda midagi sisukat, selget ega uut, et tõenäoliselt ebakindluse tõttu jääb tal puudu teravusest ja konkreetsusest, et tema jutupunktid ei kõlanud usutavalt ning üleüldse jättis tema esinemine mulje pigem poliitilisest ärapanemisest.

«Kuigi Kaja Kallasel on kogemus Euroopa Parlamendist, siis Eesti kontekstis debateerima ei ole ta veel valmis,» sedastas Catlyn Kirna, Tallinna Ülikooli rahvusvaheliste suhete lektor.

Viimasel aastal – alates ajast, kui Venemaa hakkas valmistuma sõjaliseks kallaletungiks Ukrainale – on Kallase hääl kõlanud aga mitte ainult Eestis ja isegi mitte üksnes Kesk- ja Ida-Euroopas, vaid kogu Euroopas ühe selgema, kindlama ja jõulisemana, kutsudes üles mitte andma järele kurjust kehastavale ja hävingut külvavale Venemaale, vaid seisma vastu Putini režiimi imperialistlikule agressioonile ühtse eesmärgiga: et Ukraina võidaks ja Venemaa saaks karistatud.

Kommentaarid (37)
Copy
Tagasi üles