Zelenskõi USA Kongressile: Ukraina ei alistu kunagi (3)

Copy
Ukraina tank Bahmuti lähedal.
Ukraina tank Bahmuti lähedal. Foto: SAMEER AL-DOUMY/Scanpix

President Volodõmõr Zelenskõi kinnitas kolmapäeva õhtul USA Kongressi ühisistungil esinedes, et Ukraina ei alistu kunagi Venemaale.

«Ukraina jätkab vastupanu ega anna kunagi alla,» lubas Zelenskõi.

Ukraina riigipea alustas ajaloolist pöördumist USA Kongressi poole trotsliku sõnumiga, milles kinnitas, et Ukraina on elus ja löögijõuline. «Ukraina on elus ja lööb edasi,» kinnitas Zelenskõi, millega pälvis seadusandjate pika aplausi.

Ukraina president teatas järgmisena, et USA abi Ukrainale ei ole heategevus, vaid pigem investeering julgeolekusse. «Teie raha ei ole heategevus, see on investeering ülemaailmsesse julgeolekusse ja demokraatiasse. See on investeering, mida me käsitleme kõige vastutustundlikumal viisil,» lubas Zelenskõi.

Riigipea tõi välja, et Ukrainas tähistatakse sel aastal jõule mitmel pool vaid küünlavalgel, sest paljudel inimestel pole elektrit. President tõdes, et miljonitel inimestel pole Venemaa julmade rünnakute tõttu ka kütet ega joogivett.

Zelenskõi toonitas Venemaa eelist muu hulgas ka suurtükiväe, laskemoona ja lennukite osas. «Sellest hoolimata Ukraina kaitse püsib,» kinnitas riigipea.

Zelenskõi sõnul pole aga tegemist ainult võitlusega ukrainlaste elu ja vabaduse eest ega ka territooriumidega, mida Venemaa üritab okupeerida. Tema sõnul määrab võitlus Ukrainas, millises maailmas me tulevikus elame. «Järgmine aasta saab olema selles osas pöördepunktiks,» ütles Ukraina riigipea.

Ukraina president andis kõne järel USA seadusandjatele Ukraina lahingulipu. Zelenskõi sõnul pärineb lipp rindelinnast Bahmutist, mida president külastas päev enne oma esimest reisi väljaspool Ukrainat pärast Venemaa sissetungi veebruaris.

Zelenskõi oli Washingtonis oma esimesel välisreisil pärast seda, kui Venemaa liider Vladimir Putin käivitas 24. veebruaril täiemahulise sissetungi, mis on viinud maailmamajanduse languseni ja põhjustanud tuhandete inimeste hukkumise.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles