GRAAFIK Erakondade reitingud: Reformierakonna toetus pöördus aasta lõpus langusesse (5)

BNS
Copy
Reformierakond lõpetab aasta liidrina.
Reformierakond lõpetab aasta liidrina. Foto: Mihkel Maripuu

Erakondade reitingutabeli esikolmik püsib ka aasta lõpus muutumatuna ehk kindel liider on Reformierakond, kellele järgnevad Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ja Keskerakond.

Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti koostöös küsitletakse iga nädal inimeste erakondlikku eelistust. Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 32 protsenti, EKREt 24,6 protsenti, ja Keskerakonda 15,5 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Reformierakonna toetus on detsembri algusest kerges languses ning viimase kolme nädalaga langenud 1,6 protsendipunkti võrra. Siiski on Reformierakonna edu EKRE ees 7,4 protsendipunkti. EKRE ja Keskerakonna toetus on praegu stabiilne.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 9,8 protsendiga, Isamaa 7,4 protsendiga ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond 6,7 protsendiga. Koalitsioonierakondi toetab kokku 46,1 protsenti ja opositsioonierakondi 40,1 protsenti vastajatest.

Valijad on saanud otsusekindlamaks

Tartu Ülikooli Skytte poliitikauuringute instituudi teaduri Martin Mölderi sõnul toetuste osas suuremaid murranguid ei ole toimunud.

«Ilmselt kõige tähtsamaks muutuseks viimastel nädalatel on olnud eelistuseta valijate märkimisväärne langus. Kui veel umbes kuu aega tagasi ütles 46 protsenti küsitletutest, et erakondlik eelistus neil puudub, siis nüüd on see langenud 39 protsendini,» ütles teadur Mölder.

Samal ajal on tema sõnul suurenenud kõigi peamiste erakondade toetajate arv – seega on eelistuseta valijate osakaalu vähenemisest mingil määral võitnud kõik konkurentsivõimelised erakonnad.

Erakondade suhteliste toetuste tasemete juures on viimastel nädalatel olnud Mölderi sõnul märkimisväärseimaks muutuseks Reformierakonna toetuse langus alates detsembri algusest. «Oravate toetus on viimased kolm nädalat liikunud aeglaselt allapoole. Siiski ei ole tegemist suure muutusega. Teiste erakondade puhul suuremaid järjepidevaid muutusi näha ei ole,» selgitas ta.

Reformierakond riisub koore

EKRE toetus on viimased nädalad püsinud natuke alla 25 protsendi ning Keskerakonna toetus jäänud seisma 15 protsendi kohale. «Eesti 200 oma ligi 10-protsendise toetusega hoiab selget vahemaad Isamaast ja sotsidest, kelle mõlema toetus on alates oktoobrist vahelduva eduga püsinud 6-7 protsendi kandis,» ütles Mölder.

Kui riigikogu valimised peaksid toimuma täna, siis saaks seal Reformierakond 36 kohta, EKRE 27, Keskerakond 16, Eesti 200 9, Isamaa 7 ning sotsid 6 kohta. 

«Jäme ots oleks Reformierakonna käes, kes võib valitsuse moodustada kas Keskerakonnaga kahekesi või koos Eesti 200-ga, kellele lisaks tuleks kaasata ka kas sotsid või Isamaa. EKRE, Keskerakond ja Isamaa riigikogu enamust praeguse seisuga kokku ei saaks. Neil jääks puudu üks koht. Seega on jõudude tasakaal võimalikus riigikogus jätkuvalt äärmiselt habras,» selgitas Mölder.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles