Hiina president avaldas lootust koroonapuhangu võitmise osas

Copy
Hiina president Xi Jinping uusaastapöördumises.
Hiina president Xi Jinping uusaastapöördumises. Foto: XINHUA / Ju Peng/Scanpix

Hiina president Xi Jinping ütles laupäeval, et «lootuse valgus on otse meie ees», kui kirjeldas võitlust koroonaviiruse haiguspuhangu vastu pärast karmide piirangute järsku tühistamist.

Kolm aastat pärast koroonaviiruse esmakordset esilekerkimist Hiinas asuvas Wuhani linnas hakkas Peking viimastel kuudel loobuma oma karmist viiruse ohjeldamispoliitikast.

Hiina haiglaid on sellest ajast peale tabanud peamiselt eakate patsientide üleujutus, krematooriumid on olnud ülekoormatud ja paljudes apteekides on palavikuravimid otsa saanud.

«Epideemia ennetamine ja tõrje on jõudmas uude faasi. Kõik töötavad resoluutselt ja lootuse valgus on otse meie ees,» ütles Xi televisioonis edastatud uusaastapöördumises.

See oli Hiina presidendil teine ​​kord sel nädalal haiguspuhangut kommenteerida. Esmaspäeval kutsus ta üles rakendama meetmeid «inimeste elude tõhusaks kaitsmiseks».

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kohtus reedel Hiina tervishoiuametnikega, et arutada koroonaviirusesse nakatumiste hüppelist kasvu riigis.

WHO rõhutas kohtumisel reaalajas andmete jagamise tähtsust haiguspuhangu kohta.

«WHO palus taas regulaarselt jagada konkreetseid ja reaalajas andmeid epidemioloogilise olukorra kohta riigis. Ühtlasi andmeid tehtud vaktsineerimiste ja vaktsineerimise üldolukorra kohta,» seisis ÜRO organisatsiooni avalduses.

Hiina võimud kinnitasid, et andmed, mida ta avaldab Covid-19 surmajuhtumite kohta, on alati olnud läbipaistvad, edastas riiklik agentuur Xinhua.

«Viiruseinfo andmine on käinud avatuse vaimus,» ütles riikliku tervisekomisjoni (NHC) juht Jiao Yahui pressikonverentsil.

Xi kordas uusaastapöördumises ühtlasi oma juba varasemalt avaldatud seisukohta, et Hiina seisab «ajaloos õigel poolel».

Riigitelevisioonis edastatud kõnes vältis Xi suuresti käsitlemast teemasid, millega riik silmitsi seisab, vaid tõstis selle asemel esile edusamme põllumajanduses ja vaesuse vähendamises ning taliolümpiamängude korraldamist tänavu veebruaris.

President märkis siiski, et «maailm ei ole rahulik».

Xi sõnul teeb Hiina alati järjekindlalt tööd rahu ja arengu heaks ning «seisab vankumatult ajaloos õigel poolel».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles