Talisupluse eestvedaja: «Vettepääs peab olema kõigile tasuta!»

Copy
Foto: MTÜ Noblasulps

Just nii sõnab talisupluse eestvedaja noor ja energiline Märt Lepik, kes on viimased viis aastad tegutsenud selle nimel, et Tallinna kesklinnas oleks supluskoht, kus ka talvel turvaliselt vette minna.

Viie aasta eest ehitas ta tol ajal veel kõrvalisse Noblessneri sadamasse paarist euroalusest redeli, kustkaudu talvel sõbraga vette saaks ronida. Mõne aja möödudes muutus koht nii populaarseks, et nad ise pidid omatehtud redeli järjekorras seisma. Sealt sai alguse mõte korraldada talisuplust mastaapsemalt ja luua võimalikud head tingimused talisupluse harrastamiseks Tallinnas.

Aastate jooksul on vettemineku asukoht olude sunnil muutunud. 2021. aastal õnnestus koostöös Noblessneri sadamaga avada esimest korda sauna ja riietusruumidega ujumiskoht «Noblasulps». Aasta hiljem kerkisid Noblessneri linnakusse kraanad ja ehitustolm, kuni lõpuks ei olnud luksuskorterite läheduses enam kohta talisupluse korraldamiseks. Vahetult enne tänavust suplushooaja algust tuli loobuda esialgsetest plaanidest ja kõik ümber mängida. «Partnerite ja maaomanikega esmakohtumistel tuleb pidevalt murda müüti, justkui kaasneksid suplejate saabumisega uppumised,» viitas Lepik meie noorele talisupluskultuurile. Õnneks leiti kiiresti ühine keel Lennusadamaga ning uus talisupluskoht «Lennusulps» võiski sündida otse Suure Tõllu kõrvale.

Vaid poolteist kuud ideest teostuseni – Lennusulps avas oma uksed 15. detsembril. Väsimatul Lepikul õnnestus leida projekti rahastamiseks lisaks hooandjatele lisatoetajad, kes aitasid luua minimaalse vajaliku algajatele – riietusruumi ja sauna. Kui kogenud talisuplejad on nagu pesueht morsad, kes pärast suplust sauna ei vajagi, siis selleks, et just esimest hooaega alustavad talisuplejad saaksid võimalikult meeldiva kogemuse, korraldatakse regulaarselt esimese sulpsu koolitusi ja läheduses asuv mõõdukalt köetud saun teeb veeskäigu lihtsamaks. «Ma teen seda selle toreda kogukonna jaoks. Miski ei rõõmusta mind rohkem, kui mõni supleja tuleb rõõmsal ilmel vastu, tunneb ära ja tänab siiralt. Või kui mõni teine võtab ühendust ja ütleb, et ta on näiteks ametilt disainer ja kui abi peaks vaja olema, siis anna aga märku, ma tahan ka osaleda,» lisas Lepik. Samuti teab ta inimesi, kes on leidnud tänu külmas vees karastamise abi erinevate terviseprobleemide ja depressiooni korral.

MTÜ Noblasulps ehitab Eesti talisupluskultuuri, korraldades algajatele koolitusi, tagades ohutu ujumiskogemuse, mis regulaarselt harrastades tugevdab vaimset ja füüsilist tervist.

Loe lähemalt: lennusulps.ee

Tutvu ka teiste ERGO aasta ennetusteo 2022 kandidaatidega aadressil www.ennetustegu.ee ja vali oma lemmik. Kõigi hääletanute vahel loositakse välja mitmeid auhindu!

Copy
Tagasi üles