Ohutusõppus ÄKK – vajalikud oskused tänapäeva õpetajale

Copy
Foto: Ohutusõppus ÄKK

Läänemaa turvalisuse nõukokku kuuluv Ege Tatarmäe käis esialgu haridustöötajatele mõeldud ohutusõppusel, sai sealt inspiratsiooni ja otsustas, et korraldab haridustöötajatele oma versiooni ohutusõppusest nimega Läänemaa ÄKK, mis on kohandatud tänapäeva muutunud maailma ohtudele. Reaalne õppus on praktilisem kui paberil instruktsioonid, mida paljud võib-olla ei loegi, rääkimata bukletitele trükitud teabe rakendamisest kriisi puhkedes.

Kui näiteks garderoobis peaks õpilane võtma välja noa ja proovima teist õpilast rünnata, siis on õpetaja võtmeisik, kelle käitumisest võib oleneda, kui suurel määral kahju sellest sünnib. Just selline oli üks osa õppusest, mida juhendas politsei, andes teadmisi, mida tekkinud olukorras teha ja mida mitte. Kuid olukordi on teisigi – näiteks bussiavarii ekskursioonil, kus õpetaja tegutsemisest sõltub kahjude suurus. Koolitulistamise tõenäosus on meil küll õnneks väike, kuid selle puhkedes võivad kahjud olla seda suuremad.

Foto: Ohutusõppus ÄKK

«Kui ma esimesel sellisel praktilisel koolituspäeval käisin ja õpetajarollis terve klassi pidin päästma, siis öösel und ei tulnud, sest mõtlesin üha uuesti läbi, kuidas oleks saanud olukorda teisiti ja paremini lahendada,» meenutab Tatarmäe ohutusõppust. «See jääb arvatavasti alatiseks minuga. Seda juba nende trükiste lugemisega poleks juhtunud.»

Tatarmäe sai osaletud õppusel inspiratsiooni võtta ette oma käe ja nägemuse järgi korraldatud täiendatud õppus, mis oleks kohandatud mereäärse maakonna oludele. Ühe päeva peale sai kavandatud 12 töötuba, kuid enne selle toimumist oli vaja murda sihtgrupi ehk haridustöötajate skeptitsism uue asja suhtes. Möödus terve aasta, kuni õnnestus veenda kokku ühtteist kooli ja ka ühte lasteaeda õppustel osalema. Seal selgus, et pea keegi osalenutest ei teadnud, mida näiteks ette võtta alajahtunud inimesega või mida silmas pidada uppuja päästmisel. See näitas õppuse vajalikkust, mida kinnitas ka osalejate positiivne tagasiside.

Erinevalt aastatuhandeid Läänemaa kallastel loksunud merest on muutunud ajad toonud terve rea uusi ohte, mida õpetaja ja tegelikult terve koolipersonal kuni koka ja koristajani välja saavad vastava väljaõppe korral märgata ja ära hoida. Päevakajalisemad neist on oskus ära tunda internetis levivat valeinfot, abistada õpilast, kellelt on välja petetud ja levitatud alastifotosid või osata märgata, kas inimene võib olla ohtlikult radikaliseerunud.

Foto: Ohutusõppus ÄKK

Kokkuvõttes suutis Ege Tatarmäe koos eri valdkondade spetsialistidega viia Läänemaal läbi väga mitmekülgse ja realistliku õppuse, mis aitab läbi omandatud oskuste ennetada kahjusid, anda suuniseid, milliseid teadmisi on koolides veel vaja, ja on loodetavasti inspiratsiooniks teistele maakondadele üle Eesti.

Loe lähemalt õppusest ja vaata galeriid Facebookis.

Tutvu ka teiste ERGO aasta ennetusteo 2022 kandidaatidega aadressil www.ennetustegu.ee ja vali oma lemmik. Kõigi hääletanute vahel loositakse välja mitmeid auhindu!

Copy
Tagasi üles