Teadveloleku harjutused – parem keskendumine ja rohkem meelerahu juba lasteaias.

Copy
Foto: MTÜ Vaikuseminutid

Kuigi meie õpilased saavutavad PISA testides kõrgeid kohti, siis õnnetaseme mõõtmised näitavad murettekitavaid tulemusi. Värskem uuring ootab veel avaldamist, kuid 2017/2018 õppeaasta jooksul koges üle kahe nädala kestvaid depressiivseid perioode iga kolmas laps.

Just seetõttu on MTÜ Vaikuseminutid juba 7 aastat koolides ja lasteaedades läbi viinud teaduspõhiseid teadveloleku (ingl k mindfulness) koolitusi, et õpetada praktilisi oskusi, kuidas keskendumise, stressi ja emotsioonidega paremini toime tulla. Lühikesed tähelepanu- ja meelerahu harjutused, mida saavad õpetajad koos lastega teha, aitavad häälestuda uuele tegevusele, välja tulla pingetest ja muremõtetest ning leevendada ärevust.

Vaikuseminutite programmi mõju kohta tehtud Tartu Ülikooli uuring tõendas, et korrapäraselt tehtavad teadveloleku harjutused vähendavad koolinoorte stressi ja kurnatust. Mõju-uuringu ajal tegid noored harjutusi päevas kokku 3+3+5 minutit. Lisaks said nad Vaikuseminutite noortekursusel kogemuslikult uurida elulisi teemasid nagu emotsioonid, suhted ja stress. Õpe toimub suuresti läbi eksperimentide, näiteks kogetakse, kui erinev on infost arusaamise võime rööpräheldes või ühele asjale keskendudes.

Foto: MTÜ Vaikuseminutid

«Koolitusi läbi viies nägime, et kuigi huvi on olemas nii õpetajatel kui õpilastel, siis suurim väljakutse on järjepidevuse hoidmine. Seetõttu pöörasime 2022. a. suurt rõhku koolide ja lasteaedade süsteemse toetamise programmile «Heaolu loov kool ja lasteaed», mis on välja kasvanud Tartu Ülikooli uuringuga saadud kogemustest,» selgitas Vaikuseminutite koolitaja Malle Rajangu. «Tähelepanu ja meelerahu harjutused sobivad nii suurtele kui väikestele ja harjutusi saab teha juba 3–4-aastaste lastega. Et õpetajad jaksaksid toetada lapsi, on oluline pöörata tähelepanu ka õpetajate endi heaolule. Pahatihti on ka õpetajate stressitase ja töökoormus liiga kõrge. Seetõttu algab «Heaolu loova kooli ja lasteaia» programm just õpetajate heaolu oskusi toetava koolitusega.»

Oskus tulla toime stressi ja emotsioonidega aitab ennetada vaimse tervise probleemide teket ja sellel on ka koolikiusamist vähendav mõju. haridus- ja teadusministeeriumi tellimusel valminud PRAXISe 2022. a. kiusuennetuse uuringu kohaselt on Vaikuseminutid tugispetsialistide kõige enam kasutatav programm.

Loe lähemalt: https://vaikuseminutid.ee/susteemne-tugi-haridusasutustele/

Milline on teadveloleku mõju täiskasvanute puhul? 3 tõendatud tulemust leiad SIIT.

Tutvu ka teiste ERGO aasta ennetusteo 2022 kandidaatidega aadressil www.ennetustegu.ee ja vali oma lemmik. Kõigi hääletanute vahel loositakse välja mitmeid auhindu!

Copy
Tagasi üles