Teekaart, mis juhatab meid süsinikuneutraalsuseni

Copy
Foto: Rohetiiger

Rohetiigri eestvõttel analüüsisid valdkonna spetsialistid ja TalTechi teadlased detailselt energiamajandust, mille tulemusel sündis energia teekaart – ettevõtjate kokkulepe ja arusaam, kuidas energiatootmine süsinikuneutraalseks muuta.

Võrreldes seniste arengukavadega, mida koostab avalik sektor, on teekaardi taga esimest korda erasektor ja teekaardis nimetatud tegevused suures ulatuses kaetavad erarahaga. «See tähendab, et enam ei ole tegemist lihtsalt ettekirjutistega, mida teha, vaid reaalsete lahendustega, kuidas probleemid võimalusteks muuta – plaaniga, mida ettevõtted ise ellu viima hakkavad,» lisas Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.

Teekaart aitab riigil rohepööret ellu viia ja ootab riigilt omakorda regulatsioonide lihtsustamist ja kiirendamist ning piirangute eemaldamist või paindlikumaks muutmist, et taastuvenergia projektid jõuaksid kiiremas tempos turule. Teekaardis on riigile ka konkreetsed regulatiivsed ettepanekud, mis on vajalikud taastuvenergia tootmiseks vajalike tegevuste võimaldamiseks.

«Tasakaalus majandus on ühiskonna toimimise viis, mille tulemusel looduskeskkonna üldine seisund paraneb või vähemalt säilib ning selles on kriitiline roll energiamajanduse ümberkorraldamisel,» lisas Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk. «Kui järgida teekaardi soovitusi, on aastaks 2030 võimalik katta enamik Eesti soojuse ja elektritarbimisest taastuvate allikatega ja 2040. aastaks jõuda peaaegu kliimaneutraalsuseni.»

Foto: Rohetiiger

Teekaart valmis õigel ajal, kuna puudutab kõiki inimesi. «Varem oli energiatarbimine justkui iseenesestmõistetav – vool tuli pistikust, ilma erilise kaasa elamiseta, kuid ebakindlad ajad ja hinnatõus on seda täna oluliselt muutnud,» lisas Truuverk. «Rohepöördesse panustamine on nii üksikisiku, ettevõtte kui ka riigi jaoks kasumlik ja tulus tegevus.»

Rohkem infot energia teekaardi kohta leiab Rohetiigri kodulehelt: https://rohetiiger.ee/majandus-blogi/energia-teekaart/

Tutvu ka teiste ERGO aasta ennetusteo 2022 kandidaatidega aadressil www.ennetustegu.ee ja vali oma lemmik. Kõigi hääletanute vahel loositakse välja mitmeid auhindu!

Copy
Tagasi üles