Miinijahtija Admiral Cowan osaleb NATO miinitõrjegrupis operatsioonil

BNS
Copy
Foto: Aleksander Espenberg / kaitsevägi

Eesti mereväe miinijahtija Admiral Cowan liitub rahvusvahelise NATO 1. alalise miinitõrjegrupiga, et osaleda suveni kestval ühisoperatsioonil.

Admiral Cowan hakkab NATO miinitõrjegrupis töötama ühiselt teiste liitlaslaevadega, et harjutada koostööd ning leida ja kahjutuks teha erinevaid lõhkekehi, teatas kaitseväe peastaap BNS-ile.

«Laeva meeskond on eelseisvaks teenistuseks valmis, kuna oleme eelmisel aastal korralikult kokku harjutanud ja osalenud mitmel rahvusvahelisel õppusel,» ütles EML Admiral Cowani komandör kaptenmajor Märt Uuemaa.

Neljapäeval enne väljasõitu rivistus üles kogu laeva meeskond, et pereliikmed ja lähedased saaksid hüvasti jätta ja mereväelased pooleaastasele operatsioonile saata. Ligikaudu 40-liikmeline meeskond naaseb koju suvel.

Pärast Ukraina sõja puhkemist eelmise aasta kevadel tõsteti NATO kiirreageerimisjõud kõrgemasse valmidusse. Seetõttu muudeti Eesti mereväe osalus NATO 1. alalises miinitõrjegrupis rahvusvaheliseks sõjaliseks operatsiooniks ehk NATO kollektiivse enesekaitse operatsiooniks.

Eesti on NATO 1. alalisse miinitõrjegruppi panustanud alates 2005. aastast nii staabilaevade kui miinijahtijatega. Eelmisel aastal ühines NATO miinitõrjegrupiga mereväe miinijahtija Sakala ning teist korda mehitasid eestlased ka grupi staabi ja ülema ametikohti.

Ühena neljast NATO merelise väejuhatuse alluvuses olevast laevade grupist on NATO 1. alaline miinitõrjegrupp (SNMCMG1) valmidusüksus, mis pakub miinitõrjealast kompetentsi ja mille ülesandeks on olla esmaste kiirreageerijate hulgas. Grupp koosneb peamiselt liitlasriikide miinitõrjevõimekusega laevadest ning osaleb erinevate riikide harjutustel ja suurõppustel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles