Kas pokaal veini või pint õlut võib maksa tervist ohustada?

KBM Pharma OÜ
Copy
Foto: Shutterstock

Kas ma peaksin muretsema harjumuse päras juua õhtusöögi kõrvale ühe või kaks pokaali veini või pindi õlut? Kas sellised alkoholikogused võivad minu maksa kahjustada? Sellest artiklist leiad soovitusi, kuidas maksa tervise eest hoolt kanda.

Mõõdukas õlle või veini joomine söögi kõrvale ei tekita enamikule meist terviseprobleeme ega sõltuvust. Muretsemiseks pole põhjust, kui lahjat alkoholi tarbida aeg-ajalt ja mõõdukas koguses. Kui aga õlle- või veinijoomine muutub igapäevaseks harjumuseks, võib see hakata tervist kahjustama. Kõige tugevama löögi alla satub maks, mis peab igapäevaste alkoholikoguste neutraliseerimisega toime tulema. Regulaarse alkoholitarbimisega kaasneb ka oht, et jookide kogused tasapisi suurenevad ning lõpuks võib tekkida sõltuvus.

Mida rohkem alkoholi, seda suurem on risk haigestuda.

Inimestel, kes tarbivad regulaarselt ühe alkohoolse joogi päevas, on oht haigestuda erinevatesse haigusesse. Risk suureneb iga joogiga: neil, kes tarbivad kaks alkohoolset jooki päevas, on haigestumisrisk seitse protsenti kõrgem kui neil, kes joovad ühe joogi päevas. Siis kui alkoholikogused on veel suuremad, on ka terviseriskid palju kõrgemad.

Isegi mõõdukas alkoholi tarbimine võib tekitada muutusi aju struktuuris, mille tulemusena nõrgeneb kriitikameel ning suureneb riskikäitumine. Alkoholi tarbimine võib tekitada ärevust ning une- ja meeleoluhäireid. Pidev alkoholitarbimine pärsib mitmete toitainete, vitamiinide ja mineraalainete omastamist ning nõrgestab meie immuunsüsteemi. See omakorda suurendab nakkushaigustesse ja pahaloomulistesse kasvajatesse haigestumise riski.

Alkohol mõjub hävitavalt maksale.

Alkoholi liigne tarbimine koormab üle seedesüsteemi ja eriti maksa, mille peamiseks ülesandeks on vabaneda kõigist organismi sattuvatest mürkainetest. Maksal on tänapäevase elustiili tõttu niigi tööd küllaga, aga pidevalt laekuvate alkoholikoguste kahjutuks tegemiseks tuleb tal hakata tegema „ületunde“. Isegi siis kui alkoholi tarbimine ei ole väga suur või sagedane, tuleb oma maksa tervise eest hoolt kanda. Oluline on meeles pidada, et maks on inimkeha üks tähtsamaid elundeid, mis vajab oma töövõime säilitamiseks aeg-ajalt puhkust ja mürkainetest puhastamist. Vastasel juhul tekib maksa ülekoormus ning võib kujuneda pöördumatu raske maksahaigus – maksatsirroos.

Kuidas toitumise muutmisega oma maksa kaitsta?

Suurenda kiudainete osakaalu menüüs! Kiudained aitavad toitu paremini seedida ning mürkainetest vabaneda. Parimateks kiudainete allikateks on täisteratooted, kaunviljad, seened ning köögi- ja puuviljad.

Lisa toitudele küüslauku! Küüslauk on ravimtaime omadustega maitsetaim, mis aitab maksal teatud ensüüme aktiveerides toksiine kehast eemaldada.

Suurenda C-vitamiini tarbimist! C-vitamiinil on positiivne mõju nii maksale kui ka immuunsüsteemile. Suurema C-vitamiini koguse saamiseks tuleb lihtsalt süüa rohkem tsitrusvilju nagu apelsinid, sidrunid ja greibid.

Söö pähkleid! Rikkalikult valke, aminohappeid ja kasulikke õlisid sisaldavad pähklid on maksa tervisele väga kasulikud. Selles plaanis on parimad kreeka pähklid, kuna nad sisaldavad oomega-3 rasvhappeid ja aminohapet arginiini, mis aitavad maksa puhastada ja taastada.

Muuda rohelise tee joomine harjumuseks! Erinevalt mustast teest või kohvist sisaldab roheline tee väärtuslikke katehhiine, mis toimivad maksas antioksüdandina.

Kasuta efektiivseid maksa taastavaid ja puhastavaid preparaate!

Apteekides on saadaval erinevaid tooteid, mis on mõeldud maksa toetamiseks ja puhastamiseks. Nende vahel valiku tegemisel ei tasu lähtuda ainult hinnast. Mõistlik on vaadata, mida üks või teine maksapreparaat sisaldab ja mida need ained maksas teevad. Õigem on valida selline toode, mis sisaldab nii maksatalitlust ja maksarakkude taastumist toetavaid kui ka jääkaineid ja mürke kahjutuks tegevaid aineid.

Maksa ülekoormuse puhul on oluline, et maksa puhastamine mürkainetest toimuks võimalikult kiiresti. Nii saame maksa efektiivselt kaitsta ja maksarakkude kahjustuse ära hoida. Maksa mürkainetest puhastajana on kõige tugevam tegija aminohape nimega ornitiin.

Ornitiin hakkab maksas tööle väga kiiresti – juba pärast esimese annuse sissevõtmist.

Lisaks maksa puhastamisele on vaja hoolitseda selle eest, et maksarakud ellu jääksid ja maksa tegevus jätkuks ilma tõrgeteta. Siin on tõhusaks abimeheks koliin. Koliin on vitamiinilaadne aine, essentsiaalsete fosfolipiidide kontsentreeritud vorm. Koliin aitab kahjustatud maksarakke taastada ning normaliseerib maksa ainevahetust.

Eespoolöeldu tõttu on mõistlik valida selline maksapreparaat, mis sisaldab nii ornitiini kui ka koliini. Ainuke selline toode Eesti apteekides on Hepastrong Amino – uue põlvkonna maksapreparaat, mille efektiivsust on tõestanud ka teaduslikud uuringud.

Soodsalt osta Hepastrong Amino siit.

Copy
Tagasi üles