Teise maailmasõja rääkimata lood

Viasat History
Copy
Foto: Viasat History

Viasat History on tõsielukanal, mis on keskendunud ajaloolistele dokumentaalfilmidele ja -sarjadele. Telekanal inspireerib vaatajaid sisuga, mis annab võimaluse vaadelda ajalugu läbi tänapäeva perspektiivi. Selles artiklis tutvustame uusi dokumentaalsarjasid ja eriprogrammi, mis on pühendatud holokausti mälestuspäevale.

UUS! „Unustatud rindejooned“

Aastate jooksul pärast liitlaste võitu Teises maailmasõjas on ajaloolased kirja pannud nii maavägede, mereväe ja lennuväe kangelaslikkuse kui ka raske olukorra - nende võidud, kaotused, ohverdused ja aeglase, kuid õiglase liikumise võidu suunas.

Need lood on määratlenud suurima põlvkonna, kuid see ei ole kogu lugu; näib, et mõned jutustuse osad, alates vandenõudest ja lõpetades salajaste operatsioonidega, on meie ühisest mälust kadunud. 6-osaline dokumentaalsaade viib meid teekonnale, et täita lüngad nende tuntud ja hästi dokumenteeritud sündmuste vahel, et heita valgust sõjapingutustele, millest te pole arvatavasti kunagi kuulnudki, ja paljastada tõde Teise maailmasõja unustatud rindejoonte taga. Dokumentaalsarja Teise maailmasõja rääkimata lugudest näeb telekanalil Viasat History esmaspäeviti kell 22.00.

Foto: Viasat History

UUS! „Surnud mehe needus: hispaania kadunud kuld

Endine MMA-võitleja ja kullaotsija Kru Williams, noor põlisrahvusest uurija Taylor Starr ning tema isa ja meisterskulptor Don Froese ühinevad kogenud legendiotsija ja mägironija Adam Palmeriga, et lahendada lõpuks Slumachi kadunud kullakaevanduse mõistatus. See on peidus kuskil Vaikse ookeani looderanniku põlislooduses, kuid on juba põlvest põlve kullaotsijate eest varjatuks jäänud - ja paljud on selle otsimisel kaotanud ka oma elu. Aaretejahi nelikul võib küll olla esivanemate side legendi ja kullaga, kuid nende teel seisavad ees äärmuslikud ilmastikuolud, halastamatu maastik ja 100 aastat vana needus. Selles 8-osalises seikluslikus dokumentaalsarjas näeme aarete jahtijaid, kes ajavad taga salapäraseid vihjeid, alates kadunud salvestistest ja aardekaartidest ning lõpetades salajaste kirjade ja suuliste jutustustega, et avastada tõde, leida üles kuld ja võimaluse korral kirjutada ajalugu ümber. Sari „Surnud mehe needus: hispaania kadunud kuld on eetris neljapäeviti kell 22.00.

Eriprogramm: Holokausti mälestuspäev

Me mälestame inimkonna ajaloo suurimat genotsiidiakti. Sel päeval mõtleme selle kuue miljoni juudi elu nõudnud traagilise terrorikampaania, piinamise ja mõrvade taga olevate lugude üle. „Auschwitz -üks päev" on kaasahaarav dokumentaalfilm, mis viib vaataja Auschwitzi koonduslaagrisse ühel tavalisel päeval 1944. aastal; selle dokumentaalfilmile järgneb „Auschwitz: salaagent", mis jälgib Poola ohvitseri Witold Pilecki samme ja räägib loo esimesest mehest, kes andis liitlastele teada holokausti tegelikkusest Auschwitzis. Lõpetuseks räägib „Vastupanu Mauthausenis" uuesti loo käputäiest meestest, kes varastasid ja peitsid sõjakuritegude tõendeid; tänu neile on tänaseni säilinud 2000 fotot Mauthauseni koonduslaagrist. Dokumentaalfilmid on eetris laupäeval, 28. jaanuaril alates kell 22.00.

Foto: Viasat History
Foto: Viasat History

Jälgi meid ka Facebookis – Viasat History Eesti

Viasat History telekanal on saadaval enamikus Eesti teleoperaatorite pakettides.

Copy
Tagasi üles