Huawei FreeBuds 5i – muusika sinu kõrvadele ja rahakotile

Andri Allas
, e-spordi suunajuht
Copy
Foto: Andri Allas

Mürarohkes maailmas on kõrvaklapid asendamatud igapäevased kaaslased. Nende abil saab end välja lülitada ja paremini keskenduda kas tööle, õppimisele või näiteks audioraamatu kuulamisele. Kui tavalised kõrvaklapid võivad olla suured ja ebamugavad, saab alati valida kõrvasisesed klapid.

Olen ise juba paar viimast aastat olnud kõrvasiseste klappide kasutaja. Selle ajaga on selles tootesegmendis toimunud meeletu areng: paranenud on helikvaliteet (nii kuulamise kui ka mikrofoni puhul), suurenenud aku, vähenenud klappide kaal ning vast ühe olulisema valdkonnana paranenud mürasummutuse tase. Huawei FreeBuds 5i on selle arengu väga hea näide.

Kui võrdlen FreeBuds 5i mudeleid oma praeguste kõrvasiseste klappidega, kerkib esimesena esile nende mugavus – Huawei uusi kuulareid kõrvas peaaegu ei tunnegi. Siin mängib kõige suuremat rolli kaal, mis on ühe klapi kohta kõigest 4,9 grammi.

Huawei FreeBuds 5i üks kõrvaklapp kaalub kõigest 4,9 grammi.
Huawei FreeBuds 5i üks kõrvaklapp kaalub kõigest 4,9 grammi. Foto: Andri Allas

Oluline element on kindlasti ka kõrvaotsikute sobivus. Huawei on klappidega kaasa pannud kolmes suuruses kõrvaotsikud, mille õiget sobivust saab testida Huawei AI Life'i rakenduse abil. Lisaks paremale sobituvusele paraneb õigete kõrvaotsikute tõttu ka muusika kvaliteet. Minu pigem suuremate kõrvade jaoks olid sobivaimad M-suuruses kõrvaotsikud.

Juhtmeta kõrvaklapid peavad olema hea akuga. Huawei on ka selles vallas head tööd teinud. Ühte kuularisse on mahutatud 55 mAh aku ning laadimiskorpus mahutab 410 mAh särtsu. Tavakasutajale tähendab see, et kui aktiivne mürasummutus on klappidel sisse lülitatud, saab järjest kuulata muusikat umbes 6 tundi, ning summutuse välja lülitades umbes 7,5 tundi.

Koos laadimiskorpusega saab Huawei uusi kõrvaklappe kasutada kuni 28 tundi.
Koos laadimiskorpusega saab Huawei uusi kõrvaklappe kasutada kuni 28 tundi. Foto: Andri Allas

Koos laadimiskorpuses sisalduva energiaga suureneb klappide kasutusaeg mürasummutusega 18 tunnini ning ilma selleta koguni 28 tunnini. Märkimisväärne on veel asjaolu, et 15-minutiline kiirlaadimine annab klappidele 4 tundi kuulamisaega. Klapid ning laadimiskorpuse saab täiesti täis laadida ühe ja poole tunniga.

Kasutan kõrvasiseseid klappe iga päev, nii ühest kohast teise liikudes kui ka näiteks tööd tehes. Seetõttu on klappide hea mürasummutus eriti oluline. Huawei FreeBuds 5i klappidel saab seda reguleerida kolmes astmes: mürasummutus sees, väljas ning Awareness-režiim. Viimane on mõeldud näiteks jalakäijana liikluses: mürasummutus küll töötab, kuid klappidesse jõuab piisavalt heli ka välisest keskkonnast, et see ei jääks tähelepanuta.

Huawei AI Life'i rakenduse abil on võimalik mürasummutust reguleerida samuti kolmeastmeliselt: Cozy, General ja Ultra. Siin soovitan nendega lihtsalt mängida, et leida igaks olukorraks sobivaim.

Kõrvaklapid on eelkõige ikkagi muusika kuulamiseks ning selles pole Huawei FreeBuds 5i puhul järeleandmisi teinud. Klappidesse on peidetud 10 mm dünaamilised kuularid, mille heliulatus on vahemikus 20 kuni 40 000 Hz. See tähendab, et klappide parim ulatus jääb just keskmiste ja kõrgemate sageduste juurde. Seega sobivad need ideaalselt näiteks popmuusika kuulamiseks. Heliulatuse seadeid saab samuti rakenduses muuta, näiteks võtta kasutusele bass boost, mis suurendab madalaid sagedusi.

Huawei FreeBuds 5i klapid on saadaval kolmes värvitoonis.
Huawei FreeBuds 5i klapid on saadaval kolmes värvitoonis. Foto: Huawei

Disainilt on Huawei FreeBuds 5i klapid minimalistlikud, samas piisavalt stiilsed ja pilkupüüdvad. Saadaval on need kolmes värvitoonis: valge, helesinine, must. Viimane on siiski pigem tumehalli tooni. Eelmise põlvkonna FreeBudsi mudelitega võrreldes on Huawei suutnud toota 11 protsenti kergema ja 7 mm lühema mudeli, samas on aku kestvus kasvanud.

Lisaks on seade varustatud IP54 veekindlustasemega ehk vihmasaju korral ei pea muusika kuulamist lõpetama. Klappide funktsioonide haldamine puutetundlikkuse toel on samuti väga hõlbus. Saab muuta nii helitugevust, mürasummutustaset kui ka näiteks vaigistada muusika. Lisaks saab rakenduses seadistada käsklusi.

Rääkides aga Huawei AI Life'i rakendusest, siis tegelikult pole selle kasutamine üldse kohustuslik. Karbist välja võttes saab FreeBuds 5i klapid kohe näiteks mobiiltelefoniga ära siduda ning hakata muusikat kuulama ja kõnesid vastu võtma.

Eelmise põlvkonna FreeBudsi mudelitega võrreldes on Huawei suutnud toota 11 protsenti kergema ja 7 mm lühema mudeli.
Eelmise põlvkonna FreeBudsi mudelitega võrreldes on Huawei suutnud toota 11 protsenti kergema ja 7 mm lühema mudeli. Foto: Andri Allas

Tavakasutajal võibki seadete detailne reguleerimine olla tarbetu, sest FreeBuds 5i klapid on ka niisama väga head. Samas teeb Huawei AI Life'i rakendus lukust lahti lisad, näiteks saab selle kaudu klappe siduda korraga kahe seadmega.

Iga päev kasutatavad seadmed peavad olema eelkõige mugavad. See ei piirdu enam ainult füüsilise kokkusobivusega, vaid sinna alla liigitub ka näiteks aku kestvus ning seadme hõlbus juhtimine. Huawei FreeBuds 5i kõrvaklapid vastavad kõikidele neile punktidele. Lisades siia ka hea helikvaliteedi ning mõistliku hinna, on uusi kõrvasiseseid kuulareid valides raske FreeBuds 5i klappidest mööda vaadata.

Kõrvaklapid Huawei FreeBuds 5i

Hind: ca 79 eurot

Sagedusala: 20 – 40 000 Hz

Juhtimine: puutetundlik ja rakenduse kaudu

Aku: kõrvaklappidel 55 mAh, laadimiskorpusel 410 mAh

Aku tööaeg: laadimiskorpusega kuni 28 tundi, kuularid kuni 7,5 tundi

Laadimine: USB-C

Veekindlus: IP54 (pritsme-, niiskus- ja tolmukindel)

Kaal: kuularid 4,9 grammi

Copy
Tagasi üles