Kas tõesti on seljavalu minevik? Eksokeletiga on sinu selg täielikult turvatud.

OTTENSTEN EESTI OÜ
Copy
Foto: Shutterstock

Muscle Suit Every eksoskelett pakub kehale maksimaalset kergendust, toetades raskuste tõstmist. Kasutab õhurõhku kvaliteedi, mugavuse ja tootlikkuse tõstmiseks. Kerge, ergonoomiline, lihtne kasutada ning ei vaja voolu. Every eksoskeleti tootja on Jaapani ettevõte Innophys.

Intervjuu arendajaga Hiroshi Kobayashi

Foto: OTTENSTEN EESTI OÜ

K: Mida uurisite enne abiülikondade väljatöötamist?

V: Algselt huvitas mind robotite ja inimeste vaheline suhtlus ning tehisintellekti uurimist alustasin 1990. aastatel. Õppisin välismaal Zürichi ülikoolis Šveitsis, mis oli tol ajal kuulus tehisintellekti poolest, kuid uurimistööd jätkates ei tahtnud ma, et mu karjäär lõppeks teadustöö tegemise ja väitekirjade kirjutamisega. Hakkasin insenerina tahtma luua midagi, mis aitaks maailma.

K: Mis tekitas teie huvi abiülikondade väljatöötamise vastu?

V: Umbes sel ajal, kui ma 1998. aastal Šveitsist Jaapanisse naasin, sai Jaapanis toodetud robot, mis suutis kahel jalal kõndida, kogu maailmas kuumaks jututeemaks. Ka tehnoloogilisest seisukohast oli see hämmastav. Kui aga mõtlesin, kas see on tõesti midagi kasulikku, otsustasin, et tahan teha midagi, mis lahendaks mind enim vaevanud probleemi: ühel päeval ei suuda iseseisvalt seista ja olen voodihaige. Kõik sai alguse sellest, et mõtlesin, kas ma suudan luua masina, mis saaks liikuda ja aidata mul iseseisvalt seista.

K: Mis on põhjus suruõhutehnoloogia kasutamisel, mida teistes abiülikondades ei kasutata?

V: Kui ütlete "abiülikond", kujutab enamik inimesi ette midagi, mis kasutab elektrimootorit. Minu esimene prioriteet oli siiski luua midagi tugevat ja liigub sujuvalt. Mida saab kanda oma kehal, mis on võimalikult kerge, painduv ja tugev? Ainus vastus oli pneumaatiline tehislihas. Mu mõtetes ei olnud kunagi muud valikut. See tundus loomulik valik.

Foto: OTTENSTEN EESTI OÜ
Foto: OTTENSTEN EESTI OÜ

K: Milliseid tõkkeid tuli teil selle toote arendamisel ületada või on mõni mälestus, mis teie jaoks silma paistab?

V: Ausalt öeldes on see midagi, mida kusagil maailmas ei eksisteerinud, nii et kõik oli takistuseks. Lõpuks lõime midagi ja viisime selle välja põllule, kus see kohe lagunes. Ebaõnnestumisi oli rohkem kui õnnestumisi. Põhjus, miks ma ikkagi suutsin edasi liikuda, oli see, et teadsin sisimas, et see tehnoloogia on hädavajalik. Veel üks põhjus on see, et keegi, kes ülikonda proovis, ütles mulle: "Midagi sellist on kindlasti vaja." Pidasin neist kahest tõekspidamisest kindlalt kinni ja 2013. aastal sündis lõpuks praegune alaselja abistav ülikond.

K: Millal sa tundsid, et see on tõesti valmis?

V: Selle asemel, et oleks egotsentriline "ma tegin seda!" hetke, oli see siis, kui keegi seda kasutas ja ütles: "See on nii palju lihtsam!" et tundsin esmalt lõpetatuse tunnet. Siiski oli endiselt palju probleeme ja inimesed ei ostnud seda tegelikult. Nii et ma läksin arendusprotsessis tagasi nulli, seekord madalama hinna ja kaalu ning parema kasutusmugavuse poole püüeldes. Muscle Suit Every katse-eksituse protsessi käigus sündinu õnnestus olla poole väiksem kui originaal ja 1/20 kuni 1/30 alghinnast.

K: Millised on teie väljavaated või tulevikuvisioon?

V: Ma ei ole põhimõtteliselt muutunud inimesest, kes ma olin 20 aastat tagasi enne Muscle Suit'i ilmumist ja ma tahan endiselt leida inimesi, kes vajavad abi või probleeme, mis vajavad lahendamist ning jätkata asjade loomist, mida inimesed tunnevad tõesti vajalikuna nii kaua kui ma saan. Kuid ma tahan seda teha võimalikult kiiresti ja toota ühe uue leiutise pärast järgmist. Võrdlemine on maailma halvim asi, seega tahan jätkata uute asjade loomist, mida ei saa millegi muuga võrrelda.

Kuidas see töötab?

Kunstlik lihas

Muscle Suit kasutab liikumapanevaks jõuks McKibbeni tüüpi tehislihast. Kummist toru on ümbritsetud polüestermonofilamentvõrguga ja mõlemad otsad on selles lihtsas konfiguratsioonis metalliga kinnitatud.

Foto: OTTENSTEN EESTI OÜ

Tööpõhimõte

Muscle Suit koosneb selja- ja reieraamist ning neid kahte ühendavast pöörlemisteljest. Tehislihase ülemine ots on kinnitatud tagumise raami ülemisse ossa ja ühendatud traat alumises otsas pöörlemistelje külge. Tehislihase kokkusurumisel tõmmatakse traat ja tagaraam pöörleb ümber pöörlemistelje. Kuna pöörlemisteljele kinnitatud reie raam pöörleb vastupidises suunas, hoitakse ülakeha püsti, kasutades tugipunktina reie.

Foto: OTTENSTEN EESTI OÜ

Eksoskelett Every on kahte erinevat mudelit

Soft-fit

Funktsioonid:

Reite ja padjandite vahel on ruumi, mis muudab selle tüübiga kõndimise lihtsamaks. (Abi ei rakendu enne, kui kasutaja on 35-kraadise nurga all.) Seda saab kasutada tootmises, turustamises, ehitusel ning muude raskete asjade tõstmiseks ja kandmiseks

Sobib:

  • Raskete esemete tõstmiseks ja kandmiseks
  • Lume rookimiseks
  • Saagikoristuseks

Tight-fit

Funktsioonid:

See tüüp pakub abi isegi siis, kui olete vaid veidi kummardunud. Padjad on kindlalt reie külge kinnitatud, andes tugeva haarde. See ei sobi raskete esemete edasi kandmiseks kuna see ei võimalda pikki vahemaid liikuda ja sobib seetõttu töödeks, mis nõuavavad vaid painutusasendi säilitamist.

Sobib:

  • Õendusabi (voodist ratastooli aitamine jne)
  • Sorteerimine või muud lihtsad korduvad toimingud, mis nõuavad painutusasendi säilitamist
  • Raskete esemete tõstmine ja langetamine

Ottensten Eesti OÜ alustas tegevust 1998. aasta kevadel Tartus, pakkudes tootmisettevőtetele üle Eesti pneumaatilisi tööriistu, kinnitusvahendeid ja kompressoreid. Aastate jooksul on meie tootevalik pidevalt laienenud ja tänasel päeval müüme kvaliteetseid tööriistu, seadmeid ja abimaterjale mööbli- ja kaubaalusetootjatele, ehitajatele, betoneerijatele, puidutöötlejatele ja pakendajatele. Lisaks teostame remonti ja hooldust meilt ostetud seadmetele.

Uuri lähemalt Ottensten kodulehelt.

Copy
Tagasi üles