Kanepi legaliseerimine kütab kirgi, Kaja Kallas keerutab (14)

Postimees
Copy
Peaminister Kaja Kallas andis kanepi legaliseerimist puudutavale küsimusele keerutava vastuse.
Peaminister Kaja Kallas andis kanepi legaliseerimist puudutavale küsimusele keerutava vastuse. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Reformierakonna noorte kanepi legaliseerimise teemaline valimisloosung pani perearsti poliitikute poole näppu vibutama, peaminister Kaja Kallas (RE) keerutas küsimusele otse vastamisest kõrvale.

«Me oleme arvestanud noortekogu mõtetega, aga mitte KÕIGI nende mõtetega, seepärast ongi meil vaidlused erinevates teemades olnud,» vastas Kaja Kallas neljapäeval valitsuse pressikonverentsil küsimusele, kas kanepi legaliseerimise soov on Reformierakonna üldine seisukoht. «Seda jah meil üldises programmis pole. Noortel on lennukaid ideid, on positiivne, et nad mõtlevad kaasa.»

Otseselt küsimusele ehk kas Reformierakond on üldiselt kanepi legaliseerimise poolt, peaminister ei vastanudki.

«Riiklikke otsuseid tuleb teha lähtuvalt teaduslikest uuringutest,» kommenteeris kanepi ametlikuks legaliseerimiseks tehtud üleskutset Eesti perearstide seltsi juhatuse liige, peremeditsiini resident dr Anu Parvelo. «Täna ei ole Eesti kanepi tarvitamist piisavalt uuritud, näiteks ei ole meil infot, kuidas Eesti inimeste kanepi kasutamise harjumus muutub pärast legaliseerimist, kas Eestil on olemas piisav abi pakkumise võimekus, et vajadusel murede korral aidata, ning kui palju see suurendab meie ravikulusid.»

Perearsti sõnul on oluline teada, millised riskid kanepi tarvitamisega kaasnevad, ja vajadusel otsida abi kas perearstilt või psühhiaatrilt. «Arsti vastuvõtule pöördumisega ei kaasne karistust,» toonitas Parvelo. SA Viljandi Haigla sõltuvushaigete ravi- ja rehabilitatsioonikeskuses pakutakse spetsiaalset kuupikkust statsionaarset raviprogrammi.

Tarvitajad usuvad kanepi ohutusse

«Kanepi tarvitamise kohta levib väärarvamus, et see on ohutu ega tekita sõltuvust,» ütles dr Parvelo. «Kahjuks ei ole enamik tarvitajaid teadlikud ohtudest, mis sellega kaasnevad.»

Kanepi tarvitamisega seotud riskidest on enamik seotud korduva või pikaajalise tarvitamisega. «Pikaajalise tarvitamisega kaasnevad haigused, kuid ka mitmed muutused, mida on nii arstil kui ka inimesel keeruline kohe kanepiga seostada,» lisas Parvelo. «Näiteks põhjustab kanep väsimussündroomi, ilmnevad keskendumisraskused, analüüsivõime vähenemine, mälu- ja tähelepanuhäired.»

Perearst viitas, et uuringute järgi jääb kanepi tarvitamisest sõltuvusse 10–30 protsenti kasutajatest. Sõltuvuse risk on suurem neil, kes alustavad nooremas eas: enne 18. eluaastat on sõltuvuse risk neli kuni seitse korda suurem.

«Lisaks on leitud tõendeid, et sõltuvus võib olla seotud geneetiliste teguritega,» rääkis perearst. «Kanepist loobumine võib põhjustada sümptomeid esimesel päeval, kuid ka kuni neli nädalat – ajani, mil kanep on inimese organismist kadunud. Kui esmased sümptomid on ärrituvus, rahutus, unehäired, kuumahood, seedimishäired, siis hilisemas faasis on rohkem psühholoogilisi sümptomeid, näiteks meeleolulangust ja depressiooni kujunemist.»

Kanepi tarvitamise tagajärjed

Kannabinoiditekkelise iiveldussündroomiga kaasneb pidev või sagedane iiveldus ja oksendamine, mida ei mõjuta tavapärased iiveldusvastased ravid.

Eelsoodumusega inimestel võib kanep põhjustada skisofreenia avaldumist. Noorte skisofreenia juhtumitest seostatakse umbes 13 protsenti kanepi suitsetamisega.

Kanepitarvitajatel on sagedamini paanikahooge ja ärevushäiret.

Pikaajalisel kasutamisel on kroonilise bronhiidi kujunemise risk, võib suureneda müokardiinfarkti tekke risk.

Kanep vähendab nii naiste kui ka meeste viljakust ja libiidot. Meestel väheneb testosterooni ja sperma hulk. Naistel langetab kanep östrogeeni ja testosterooni hulka, võib põhjustada ovulatsiooni puudumist või hilinemist. Kanepi tarvitamine raseduse ajal on ohuks lapsele.

Mõnel inimesel võib kujuneda tahtetuse sündroom, mille põhitunnused on ükskõiksus ja apaatsus.

Toimete mõju ja kõrvaltoimete teke sõltuvad THC-sisaldusest kanepis ja tarvitamise hulgast. THC mõju on märgatud ka õpivõimele, hariduse omandamisele ja intellektile.

Lisainfo ravi- ja nõustamisteenuste kohta on leitav narko.ee.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles