Taust Karupuurist kostab urinaid ja möirgeid

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
Poliitiline pingpong: Venemaa saadik Eestist välja, Eesti saadik Venemaalt välja.
Poliitiline pingpong: Venemaa saadik Eestist välja, Eesti saadik Venemaalt välja. Foto: Kollaaž

Lõppeva nädala esmaspäeval kutsuti Eesti suursaadik Venemaal Margus Laidre Venemaa välisministeeriumisse ja anti talle teada, et tal on 7. veebruarini aega riigist lahkumiseks. Vestluse tooni ja kestuse kohta pole teateid avaldatud, kuid Vene poole tehtud kokkuvõttest leiab märksõnad «riikidevaheliste suhete kokkuvarisemine», «Eesti sihipärane suhete hävitamine Venemaa Föderatsiooniga» ja Tallinna süüdistamise Venemaa vastu vaenu külvamises.

Eesti suursaadiku Venemaalt väljasaatmise otsese ajendina viidatakse aga jaanuari algul välja kuulutatud pariteetsusele ehk Eesti nõudele, et Kreml vähendaks oma siinsete saatkonnatöötajate arvu, nii et neid jääks sama palju, kui oli Eestil sel hetkel Venemaal.

«Arvestasime, et Venemaa kindlasti oma vastusammudega reageerib,» sõnab välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) söakal toonil. Rahvusvaheliste ja poliitiliste suhete uurimisele spetsialiseerunud ajaloolane Eero Medijainen meenutab, et oli pariteetsuse väljakuulutamisest kuuldes kohe kindel: Laidre saadetakse nüüd koju!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles