ÜLEVAADE Valimisperiood sai alguse! Anna hääl poes või kasvõi tanklas (1)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
2021. aasta kohaliku omavalitsuse volikogude valimised Pärnus - KOV 2021
2021. aasta kohaliku omavalitsuse volikogude valimised Pärnus - KOV 2021 Foto: Jüri Looring

Välismaal elavate Eesti kodanike häältekogumine eelseisvateks riigikogu valimisteks on läbi. Esmaspäeval kell 9 algab valimisperiood kohalike elanike jaoks: esimestel päevadel hääleta, kus soovid, kuid hiljem vaid oma ringkonnas. 

Riigikogu valimisteks on üle Eesti valijaid ootamas sajad hääletamisruumid, samuti ei tasu unustada, et hääletada saab mugavalt ka internetis aadressil valimised.ee: selleks on vaja ID-kaarti või mobiil-ID. 

Kolm valikut: hääleta netis, jaoskonnas kohapeal või telli hääletuskast koju

Kui e-häält oma ringkonna kandidaadile saab kodus diivanil istudes anda kuni laupäeva (4. märtsi) õhtuni, siis hääletussedeliga valima minnes tuleb silmas pidada ka kuupäeva ja asukohta: kui esmaspäevast neljapäevani saab näiteks Pärnu inimene minna Pärnu kandidaadi eest sedeliga valima ka Tallinna raamatukogus, siis alates reedest saab ta seda teha ainult Pärnus, ehk oma valimisringkonnas. Igal juhul peab kaasas olema ka ID-kaart, juhiluba või pass. 

Kolmas variant lisaks e-hääletamisele ja jaoskonda minekule on ka hääletuskasti kojutellimine. Seda saab teha alates reedest, 3. märtsist: selleks tuleb helistada oma kodukandi hääletamisruumi telefonile, mille numbri leiab valimised.ee või valimiste teabelehelt postkastist või e-maililt. 

Hääletamisruumid on üle Eesti avatud samal ajal: kell 12-20. NB! Paljud jaoskonnad on avatud alles 3. märtsist ehk reedest. 

Millised jaoskonnad on millal avatud? 

Üle Eesti on valijaid ootamas 487 jaoskonda. Täpsema info koos kellaaja ja aadressiga oma kodukandi jaoskonna kohta leiab ametlikult hääletamisruumide kaardilt

Hääletamisruumid üle Eesti
Hääletamisruumid üle Eesti Foto: valimised.ee

Keda ometi valida? 

Iga hääl loeb! Kui veel on kõhklusi, siis otsustada aitab näiteks Postimehe valimiskompass, mille tulemused sõltusid kandidaatide endi vastustest. 

Samuti tasub tutvuda erakondade valimisprogrammidega: Keskerakond, Reformierakond, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, Sotsiaaldemokraatlik ErakondIsamaa, Eesti 200, Rohelised, Parempoolsed, Eestimaa Ühendatud Vasakpartei.

Valimisprogrammid on ütlemata optimistlikud ja nende mõju riigi rahakotile jääb mõnevõrra häguseks. Rahandusministeeriumi analüüsi järgi domineerivad tänavuste kallimate lubaduste seas eelkõige maksupoliitilised ettepanekud, neist kõige kallim on Reformierakonna lubadus saada 700 eurot tulumaksuvabaks. Üksiklubadustest oleks kõige EKRE soov kahekordistada kaudtulevõimet ning luua mõlema jalaväebrigaadi juurde vähemalt kompaniisuurune tankiüksus.

Loe pikemalt Postimehe artiklist: «GRAAFIK 〉 Kalleim valimislubadus on Reformierakonna soov maksuküür kaotada»

Ka mõjutamine on kriminaalne

Praegu on eriti paslik meenutada, et kohalike omavalitsuste valimise ajal said häälte ostmises süüdistuse kolm poliitikut erinevatest erakondadest. Üheks näiteks Narva endine abilinnapea Sergei Gorlatš (endine reformierakondlane), kes viis koos abilisega seltskonna valijaid tasuta spaasse, giidituurile ja piknikule, paludes inimestel ID-kaart kaasa võtta. Nii mõnigi tundis end hääletamiseks kohustatuna. 

Kui Teie valimisotsust püütakse vara või muu soodustuse lubamise või andmisega mõjutada, siis teavitage kohe politseid telefonil 112. Nii aitate kaasa valimiste ausale läbiviimisele.

Allikas: valimised.ee

Loe ka: «Viimaste valimiste sahkerduskahtlusega poliitikud kulutavad kohtuuksi siiamaani»

 Kui infost jääb väheks

Siseministeerium on saatnud kõigile eesti.ee meilidomeeni vahendusel valimiste teabelehe. Kui isiklik meiliaadress pole @eesti.ee aadressiga seotud ning eesti.ee portaali pole vaadatud, pole suure tõenäosusega ka kiri kohale jõudnud. Samas on teabelehed saadetud ka postkastidesse ja infot saab otsida ka ise.

Lisainfot saab: 

Valimiste ööpäevaringselt infotelefonilt 1247

Valimiste e-postilt: info@valimised.ee

Valimiste veebilehelt: valimised.ee

Info rahvastikuregistri andmete ehk sissekirjutuse jm kohta telefoninumbritelt 645 7732, 645 7740, 645 7730.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles