Geograafilise tähisega kaitstud Eesti viin

Moe Distillery
Copy
Foto: Moe

Mida tähendab, et Eesti viin on kaitstud? Geograafilise tähisega kaitstud. See tähendab, et alates 2017-ndast aastast võib Eesti viina valmistada ainult Eestis kasvatatud teraviljast, Eesti piiritusest ja Eesti veest. Nende nõuetega tagatakse, et kogu viinatootmine, toorainest kuni protsessi lõpuni, peab toimuma Eesti pinnal. Järelikult ei saa Eesti viina toota imporditud piiritusest.

Moe Peenviinavabrikus järgitakse väga täpselt Eesti viina tootmise nõudeid. Tuntuimad Eesti viinad on Moe Viin 1886 ning Moe Viin 1886 Mahe. Nende kõrval on aga veel üks kaitstud geograafilise tähise kandja J.J.Kurberg Rukis rukkilinnaseviin. See toode on inspireeritud ammustest aegadest, mil viinategemiseks kasutati rukkilinnaseid. Seetõttu võib arvata, et ka selle viina maitse sarnaneb sada aastat tagasi tehtud hundijalaveele, ehkki tootmisprotsess on sama, mis teistel Moe viinadel.

J.J.Kurberg Rukise saamislugu

J.J.Kurberg Rukis töötati välja aastal 2018 tähistamaks Eesti Vabariigi 100.aastapäeva ja Moe 330.aastapäeva. Inspiratsioon kasutada viina tootmisel linnaseid pärinebki sajanditagusest ajast, mil linnastel oli kindel koht tootmisprotsessis. Tänapäevane tehnoloogia aga võimaldab linnastamisetapi vahele jätta. Kui tavaliselt valmistatakse viina jaoks piiritust täisteraviljast, siis rukkilinnaseviina on lisatud ka 10% rukkilinnaseid. Kasutatud rukkilinnased on Eestis kasvatatud rukkist ja Eestis linnastatud. Just linnased on need, mis annavad viinale erilise maitse. Tegemist on maitse poolest mahedama viinaga, millel on kergelt magus ja tavalisest pikem järelmaitse.

Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni poolt korraldatud konkursil Parim Eesti Jook 2022 saavutas J.J.Kurberg Rukis Parima Viina kategoorias võidu. Kusjuures eelmisel aastal pärjati sama tiitliga teinegi Moe toode – Silver Swan Pure Rye Vodka. Seega võib kindlalt väita, et Eesti viin, täpsemalt isegi rukkiviin, on just eestlaste maitse järgi.

Näpunäiteid, kuidas viina õigesti serveerida

Kõige levinum viinatarbimisega seotud müüt on see, et viin peab olema võimalikult külm. Tegelikult on hoopis vastupidi. Kvaliteetne viin maitseb hea ka toatemperatuuril. Viina külmutamine läks moodi siis, kui kättesaadav vägijook polnud alati parima kvaliteediga. Külmutamine nimelt aitab maitsevigasid varjata. Ideaalne viina serveerimistemperatuur on 15 kraadi. Seda võib olla aga kodustes oludes keeruline saavutada. Siinkohal võiks mõelda nii, et viina pudel tasub veidi enne külaliste saabumist juba külmkapist (mitte sügavkülmast!) lauale tõsta. Siis jõuab see tervitamise, lauda istumise ja toosti ütlemise ajaga täpselt parasjagu soojeneda.

Moe tegemistest laiemalt

Moe Peenviinavabriku motivatsiooniks on väärtustada kodumaist toorainet ja valmistada teraviljast kõiki võimalikke alkohoolseid jooke. Seetõttu on ka Moe toodete valik laiem kui ainult eelpool mainitud viinad. Moe toodete hulka kuuluvad veel maitsestatud viinad, Handsa, maitsestatud Handsad, gin, akvavit ning Eesti esimene viski.

Kellel on ajaloo vastu suurem huvi, näeb Moe Muuseumis ja Külastuskeskuses viinatootmise ajalugu läbi 500 aasta ning saab külastada ka Moe Peenviinavabriku ning Muddis Õllevabriku tootmisi. Täpsem info https://visit.moe.ee/

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.

Copy
Tagasi üles