President ei jäta ära 24. veebruari kontserti ja vastuvõttu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendi vastuvõtu vahuveinilaud vabariigi aastapäeval.
Presidendi vastuvõtu vahuveinilaud vabariigi aastapäeval. Foto: Peeter Langovits

President Toomas Hendrik Ilves kinnitas esmaspäeval, et ei jäta majanduslikult raskel aastal ära 24. veebruari Eesti iseseisvuspäeva kontserti ja pidulikku vastuvõttu Jõhvis, kuna peaks sellist otsust populistlikuks.


«Eesti Vabariigi sünnipäev on nii oluline tähtpäev, et seni, kuni kestab Eesti riik, tähistab Eesti riik seda alati,» ütles Ilves BNSi küsimusele vastates.

Presidendi sõnul on majandus tsükliline, kuid sellele vaatamata ei tohi karm reaalsus ja kitsamad võimalused viia mõttele, et ka Eesti riik on tsükliline.

«Keeruline aeg ei peaks meid juhtima lihtsale populismi teele. Riik on alati 23. ja 24. veebruaril tänanud ja tunnustanud tublisid inimesi meie hulgast ning tähistanud meie kõigi ühise loomingu - Eesti Vabariigi - sünnipäeva teenetemärkide andmise, kaitseväe paraadi, kontserdi ja presidendi vastuvõtuga. Nii on Eesti riik iseseisvuse taastamise järel toiminud alates 1992. aastast,» kinnitas president Ilves.
Riigipea märkis, et iseseisvuspäeva on tähistatud ka aegadel, mil Eesti tundis end majanduslikult praegusega võrreldes tunduvalt ebakindlamalt ja riigina hapramalt. Eesti riigi sünnipäeva on tähistatud ka rindel, põgenike- ja vangilaagrites, salaja usaldusväärsete sõprade ja pereliikmete kitsas ringis, lisas Ilves.

«Iseseisvuspäeva võib tähistada mitut moodi. Ka vaoshoitult ja väärikalt, oma riigist ja selle tublidest inimestest ometi varjamatult rõõmu tundes,» ütles president BNSile. «Tänavune 24. veebruari kontsert ja vastuvõtt Jõhvis on viimaste aastatega võrreldes, vastavalt meie nüüdsetele võimalustele, oluliselt tagasihoidlikum ja väiksema eelarvega. Ent ikkagi on see riiklik püha, mil tähistame oludele vastavalt meie riigi sünnipäeva,» lisas riigipea.

Ilves on varem ajakirjanduses öelnud, et soovib tänavu 24. veebruaril eriliselt tunnustada ja väärtustada Ida-Virumaad ja selle inimesi.

Ida-Viru maavanem Riho Breivel teatas esmaspäeval, et jätab ära 20. veebruarile kavandatud iseseisvuspäeva piduliku vastuvõtu Kohtla-Järve kultuurihoones, põhjendades seda majanduslanguse ja riigiasutustes kehtestatud kokkuhoiurežiimiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles