Kihlveokontor ennustab, et EKRE edestab Keskerakonda (2)

Postimees
Copy
Martin Helme
Martin Helme Foto: Tairo Lutter

Kihlveokontoris ennustatakse, et EKRE saavutab tugeva edu Keskerakonna ees. Võitjaks ennustatakse aga Reformierakonda.
 

Päev enne valimiste lõppu on erinevate küsitlusfirmade reitingud väga erinevad. Norstati ja ühiskonnauuringute instituudi reitingu järjestus on püsinud viimastel nädalatel sama: esimene on Reformierakond, siis EKRE, Keskerakond, Eesti 200, Isamaa ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond. Turu-uuringute reitingu põhjal on Keskerakonnal võimalik EKREst veel ette jõuda. RAIT Faktum & Ariko meelest on EKRE astumas Reformierakonna kandadele, kuid Emori reitingute põhjal on EKRE kukkunud hoopis neljandale kohale.

Aga kelle peale eestlased oma panused panevad? Spordi- ja meelelahutusplatvormi OlyBet valimiste ennustuses on erakondade populaarsuse järjestus sama, mis enamikel küsitlusfirmadel. Võrdlemisi tugevalt panustatakse aga EKRE-le ning ennustatakse nende ülekaalukat edu Keskerakonna ees.

OlyBeti tootejuhi Tanel Tursk sõnul on eestlaste panustest näha, et usutakse EKRE head valimistulemust. «EKRE-le ennustatakse 70-protsendilise tõenäosusega Keskerakonnast paremat häältesaaki. Erinevalt küsitlusfirmade reitingutest usutakse, et Pärnumaal teeb EKRE isegi Reformierakonnast parema tulemuse,» kommenteeris Tursk.

«Panustest on näha, et usk Parempoolsetesse on viimastel nädalatel kõvasti kasvanud. Alguses olid nad meie edetabelites Eestimaa Roheliste järel viimased, kuid nüüd on nad neist ette jõudnud. Usutakse, et 62-protsendilise tõenäosusega teevad Parempoolsed Rohelistest parema tulemuse. Üksikud julged on isegi panustanud, et nad saavad valitsusse,»  lisas Tursk.

Platvormil panustavad eestlased peavad tõenäoliseks, et uue valitsuse moodustavad Reformierakond, Eesti 200 ning Isamaa või Sotsiaaldemokraatlik Erakond. «Pärast hiljutist debatti, kus Kaja Kallas ütles, et nad lähtuvad parlamendi matemaatikast, vihjates, et Reformierakond on valmis koostööd tegema ka Keskerakonnaga, hakati meie platvormil palju rohkem ennustama, et valitsuse võivad moodustada ka hoopis Reformierakond ja Keskerakond,» rääkis Tursk.

Enamik eestlasi ennustab peaministrikohta Kaja Kallasele, oluliselt vähem usutakse, et peaministriks saab Martin Helme või Jüri Ratas. «Kaja Kallasele isiklikult ennustatakse üldse väga soliidset tulemust – et ta saab üle 22 000 hääle. Eelmistel valimistel sai ta ligikaudu 20 000 häält, seega tegemist oleks päris korraliku kasvuga,» täiendas Tursk.
 

Erakondade oodatav häälte protsent (panustamisliin):

Reformierakond – 30 protsenti
EKRE – 20 protsenti
Keskerakond – 18.5 protsenti
Eesti 200 – 11.5 protsenti
Isamaa – 8 protsenti
Sotsiaaldemokraatlik Erakond – 8 protsenti
Parempoolsed – 2.1 protsenti
Rohelised - 1.9 protsenti

Enim hääli saavate erakondade koefitsendid:

Reformierakond – 1.001
EKRE – 20.00
Keskerakond – 25.00

Eesti 200 – 200.00
Isamaa – 500.00
Sotsiaaldemokraatlik Erakond – 500.00
Eestimaa Rohelised – 1000.00
Parempoolsed – 1000.00

Uue valitsuse koefitsendid:

Reformierakond + Eesti 200 + Sotsiaaldemokraatlik Erakond – 2.75
Reformierakond + Eesti 200 + Isamaa – 3.00
Reformierakond + Keskerakond – 5.00
EKRE + Keskerakond + Isamaa – 5.50
Reformierakond + Isamaa + Sotsiaaldemokraatlik Erakond – 8.00
Reformierakond + Eesti 200 – 25.00
EKRE + Keskerakond – 30.00


Peaministri koefitsendid:

Kaja Kallas – 1.15
Jüri Ratas – 7.50
Martin Helme – 8.00

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles