Urmas Paet valimistulemustest: valitsus tuleb ilma EKREta

Tarvo Madsen
, ajakirjanik
Copy
Urmas Paet.
Urmas Paet. Foto: Eero Vabamägi

Reformierakondlane Urmas Paet kinnitas valimispeol Postimehele, et EKREga koalitsiooni moodustama ei hakata. Selle koha pealt, kellega eelistatakse koalitsioonikõnelustesse astuda, jäi Paet kidakeelseks.

Reformierakonnale suurepärane tulemus. Kuidas rahul olete?

Jaa, ma olen muidugi rahul.

Enda isikliku tulemusega ka?

Ikka!

Siiski läks ka teie jaoks üks negatiivsem stsenaarium tõeks – EKRE sai teise koha. Mida see nüüd edasiseks tähendab?

Ma ei dramatiseeriks seda üle. On selge, et sellel erakonnal on Eestis oma toetajaskond ning see kajastub ka valimistulemustes. Oluline on praegu see, milline saab olema uus valitsus, milline on uus valitsuskoalitsioon. Kindlasti need kõnelused ei ole lihtsad, aga sellise parlamentaarse matemaatikaga, nagu see kohtade jaotus on, on see kokku pandav. Reformierakond on öelnud, et viimase aja hoiakute pealt EKREga koalitsioonikõnelusi ei peeta, nii et selles mõttes see valitsus saab olema ilma nendeta.

Kellega Reformierakond võiks läbi rääkima hakata?

Homme hommikul arutame esimest korda.

Aga pigem laiem valitsus...?

Ei, ma ei vasta sellele.

Need valimised olid ka selles mõttes märgilised, et näiteks Aivo Peterson ja Mihhail Stalnuhhin said väga palju hääli. Vasakpartei küll künnist ei ületanud, aga kahe protsendi piiri nad ületasid. Mida selle kohta arvata?

See ju peegeldab väga selgelt seda, et jah, meil on Eesti ühiskonnas osa inimesi, kes jagavad Venemaa Ukraina-vastases agressioonis Venemaa narratiivi. Need inimesed on meil olemas ja see küsimus on neile selles mõttes ka nii oluline, et see määras ka selle, kuidas nad valimistel käituvad.

Kui ma neid teie nimetatud inimesi vaatan, nende tegevust viimasel ajal, siis on see väga ühene. Esiteks nad said nende inimeste hääled, kelle jaoks hääletuses oli määrav positsioneerida ennast Venemaa Ukraina-vastases agressioonis. See on 180 kraadi sellest, milline on Eesti riigi või üleüldse lääne kultuuriruumi positsioneering selles asjas, paraku.

Aga mida teha, et järgmistel valimistel ei oleks see seis selline?

Ega muud olegi, nagu parlamentaarses demokraatias on: räägi, räägi, räägi, selgita, põhjenda. Miks on Eesti seisukohad sellised, miks on läänemaailma seisukohad sellised. Paraku, nagu see hääletus näitab – jah, meil on mõned tuhanded inimesed, kes jätkuvalt usuvad Vene režiimi narratiivi ning kes lasevad ennast mõjutada Vene propagandast. Tööd tuleb jätkata, et Eesti ühiskonna sees selgitada, miks on asjad nii, nagu nad on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles