Valimisõhtul prooviti rünnata presidendi kodulehte

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Arvutid. Foto on illustratiivne
Arvutid. Foto on illustratiivne Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Riigi infosüsteemi ameti hinnangul möödusid valimised kübermaailmas rahulikult ning peaaegu murevabalt, sest valimiste tehnilisi lahendusi ei rünnatud. Küll aga prooviti küüsi taha ajada hoopis teistele sihtmärkidele. 

«Valimiste infosüsteem (VIS) töötas terve valimisteperioodi ettenähtud viisil ning selle kriitilistes funktsioonides ei esinenud probleeme. Süsteem ei olnud üle koormatud ning masinate jõudlus oli planeeritud suure varuga,» kommenteeris pressiesindaja Seiko Kuik.

Ilmestamaks koormust, tõi Kuik välja, et valimiste infosüsteemi andmebaasil kulus ühe päringu teenindamiseks keskmiselt 20 millisekundit (ms), koormuse tipphetkedel aga 40 ms. Kõige kiiremal ajal tehti kõikide valimisjaoskondade peale kokku 8–9 sedelhääletamist sekundis.

Kasvanud koormusele pidasid probleemideta vastu nii https://www.valimised.ee kui ka tulemusi kuvanud https://rk2023.valimised.ee leht. «Viimase puhul on märgiline, et vaatamata pühapäeva õhtul toimunud enam kui 50-kordsele koormuse kasvule oli lehe laadimise mediaankiirus Eestis ca 200 ms,» lisas RIA pressiesindaja.

Ummistusrünnakuid korraldati hoopis teiste sihtmärkide vastu: «Valimistepäeval hilisõhtul prooviti kahel korral häirida Vabariigi Presidendi kodulehte, kuid rünnakutel mõju ei olnud,» märkis ta. 

Esmaspäeval prooviti häirida riigikogu ja Tallinna Sadama veebilehe tööd ning teisipäeval üritati rünnata majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ja Eesti Panga veebilehekülgi, kuid neil rünnakutel ei olnud mõju. Teisipäeval rünnati edutult ka ühe energiasektori ja kahe tööstusettevõtte veebiteenuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles