Okupeeritud Donetskis käinud Petersonilt kodakondsust ära võtta ei saa

Postimees
Copy
Aivo Peterson sõitis veebruaris Venemaale, muuhulgas külastas ta Venemaa okupeeritud Donetskit.
Aivo Peterson sõitis veebruaris Venemaale, muuhulgas külastas ta Venemaa okupeeritud Donetskit. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik / Arhiiv

Siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsleri Veiko Kommusaare sõnul ei ole võimalik eile Venemaa okupeeritud aladelt naasnud aktivist Aivo Petersonilt kodakondsust ära võtta, kuna mees on sünnijärgne Eesti kodanik, vahendab rahvusringhääling.

Kommusaar rõhutas, et kodakondsuse andmine ja selle ära võtmine on detailselt reguleeritud ning neid otsuseid tehakse «kaalutletult, õiguspäraselt ja tõenduspõhiselt». Vastuolu Eesti seadustega saab tutvustada menetlev asutus menetluse käigus, lisas ta.

Ka prokuratuuri pressiesindaja Kauri Sinkevicius kinnitas ERR-ile, et Petersoni tegevuses ei ole seaduserikkumist seni tuvastatud.

Varem on kaitsepolitseiameti pressiesindaja Jürgen Klemm öelnud Postimehele, et Ukraina okupeeritud territooriumile minemine ei ole karistatav, kuid vastuluure vaatest ei ole sellise reisi ettevõtmist ilma kriminaalmenetluseta ka üksikasjalikult võimalik kommenteerida. «Meie loomulikult ei soovita kellelgi sellist reisi ette võtta, kuid karistatav Ukraina okupeeritud territooriumidele minemine ei ole,» sõnas ta.

Riigikogu valimistel Eestimaa Ühendatud Vasakpartei ridades Ida-Virumaal 3968 häält kogunud Aivo Peterson külastas veebruari lõpus Vene vägede okupeeritud Donetskit.

Eile päeval Eestisse naasnud Petersonile tegid piirivalvurid Narva piiripunktis mitu tundi täiendavaid piirikontrolli toiminguid, sealhulgas vesteldi mehega põhjalikult. Pärast kella 21 lasti venemeelne aktivist riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles