Ühtne Venemaa Eesti moodi? Vene radikaalide edu anatoomia riigikogu valimistel (1)

Anastasiya Tido
, portaali Rus.Postimees ajakirjanik
Copy
Foto: Коллаж

Valimiste üks peamistest ootamatustest oli Eestimaa Ühendatud Vasakpartei ja liikumise Koos liidu tulemus, samuti Yana Toomist mööda kihutanud Mihhail Stalnuhhin. Rus.Postimees uuris, miks suutsid radikaalid Keskerakonnalt hääli ära võtta, mida nad plaanivad edasi teha, milline on Stalnuhhini poliitiline tulevik ning mida on ühist liikumisel Koos ja Ühtsel Venemaal.

Pühapäeval toimunud valimistel kogusid Narva massöör Aivo Peterson ja edutu ärimees Oleg Ivanov kahe peale kokku ligi 7000 häält ning suurema osa neist häältest andis liikumise Koos liidritele Ida-Virumaa.

Parlamenti EÜVP ja liikumise Koos ühisnimekirja esindajad ei pääse, kuid üheskoos suutsid nad ületada kahe protsendi künnise. Täiesti uue liikumise Koos ja üsnagi unustatud partei jaoks on see vapustav tulemus.

See osutus koguni paremaks kui «vana», omal ajal isegi parlamendis esindatud olnud Roheliste erakonna tulemus. See osutus paremaks kui noore Parempoolsete erakonna tulemus, kellel on palju raha ja tuntud nägusid.

Veel 4525 häält kogus üksikkandidaat, lähiminevikus Keskerakonnas olnud Mihhail Stalnuhhin. Riigikogusse ta ei pääse, kuid tema tulemus oli parem kui ühel populaarsematest venekeelsetest poliitikutest, keskerakondlasel Yana Toomil.

Võtsime ühendust Aivo Petersoniga ja ta tunnistas, et on valmis kaaluma ideed teha koostööd endise keskerakondlase Mihhail Stalnuhhiniga, kui tollel on huvi. «Meie vaadetes on palju ühist, miks mitte,» ütles Peterson portaalile Rus.Postimees. Kahtlemata on neil palju ühist. Samal ajal näiteks Vasakpartei näib püüdvat end Petersonist ja tema seiklustest distantseeruda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles