Uus võimuliit saadab Ida-Virumaale valitsuse esindaja (6)

Copy
Foto on illustreeriv
Foto on illustreeriv Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Tänastel koalitsioonikõnelustel leppisid Reformierakond, sotsiaaldemokraadid ja Eesti 200 kokku, et Ida-Virumaale luuakse valitsuse esindaja koht koos esindusega.

Ida-Virumaalt Reformierakonna kandidaadina riigikogusse pääsenud kindralmajor reservis Meelis Kiili rääkis valimiste eel, et uues valitsuses tuleks luua Ida-Viru ministriportfell. Päris seda koalitsioonis kokku ei lepitud, küll aga tuleb Ida-Virumaale valitsuse esindaja koht.

Esindaja eesmärgiks saaks olema kohalike omavalitsuste ja riigi keskvõimuga koostöö parandamine ning riigi rolli tugevdamine Ida-Virumaal.

«Esindaja pädevusse luuakse ka riiklik Ida-Virumaa investeerimisfond, mille eesmärk oleks toetada mh elukeskkonda, kultuuriruumi. Investeerimisfondi tulud võiksid tulla mh saastetasudest. Läbirääkijad leidsid, et saastetasudest võiks enam raha Ida-Virumaale tagasi jõuda. Selle analüüsiga jätkatakse,» ütles kultuuriminister ja sotside esindaja Piret Hartman Facebookis.

Samuti lepiti Hartmani sõnul kokku, et tuleks parandada riigiinfo jõudmist kohalike elanikeni ja räägiti sellest, kuidas parandada Kredexi toetusmeetmete paremat rakendamist Ida-Virumaa elamufondi kordategemiseks. «Samuti nõustuti, et meil tuleb kõik teha selleks, et õiglase ülemineku fondi meetmed rakenduksid võimalikult kiiresti. Arutelu toimus ka Ida-Virumaa haiglate teemal, kuid see jätkub tervishoiuga seotud küsimuste raames,» lisas Hartman.

Narva linnapea Katri Raik (SDE) jäi Postimehele uudist kommenteerides äraootavale seisukohale. «Mul on hästi kahetised tunded, et kas me ütlemegi, et on eripiirkond. Ühest küljest on hea, et me oleme riigi tähelepanu all, kuid kas me oleme nüüd nii erilised?»

Valitsuse eriesindajad Ida-Virumaal 1990ndatel

Eesti valitsuse eriesindajaks oli 1991. aasta augustist 1992. aasta jaanuarini toonane transpordiminister Tiit Vähi. 1992. aasta aprillist sama aasta oktoobrini töötas valitsuse Narva komisjon, mille esimeheks kinnitas valitsus Riivo Sinijärve ja komisjoni sekretäriks valitsusnõunik Aimar Altosaare.

1992. aasta oktoobrist 1993. aasta augustini töötas Ida-Viru probleemidega tegelev valitsuskomisjon, esimeheks keskkonnaminister Andres Tarand, komisjoni sekretäriks valitsusnõunik Aimar Altosaar. 1993. aasta maikuust augustini oli valitsuse eriesindaja Narvas Indrek Tarand.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles