FOTOD ⟩ Vaenukõne seadust pooldava Eesti 200 poliitiku koduaias vandaalitseti (15)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Liisa-Ly Pakosta koduõuele murti sisse ja vandaalitseti auto kallal.
Liisa-Ly Pakosta koduõuele murti sisse ja vandaalitseti auto kallal. Foto: Liisa-Ly Pakosta ühismeediakonto

Eesti 200 poliitik Liisa-Ly Pakosta jagas ühismeedias, et tema koduõele murti sisse ning vandaalitseti auto kallal, muuhulgas rebiti sõidukil olnud kampaaniakleepsult ära poliitiku pead kujutanud osa.

Pakosta kommenteeris ühismeedias, et keegi murdis tema koduaia väravast sisse ning vandaalitses tagahoovis seisnud auto kallal. Valimiskampaaniast veel reklaamkleepsudega kaunistatud autole oli ühele küljele ja kapotile suurelt kritseldatud «TSENSOR», teisel küljel asunud poliitiku kleepsult oli ära tiritud pead kujutanud osa.

«Aga sina, kes sa murdsid mu koduaia väravast sisse ja rikkusid ära mu sügaval tagahoovis seisnud auto, oled piinlikult arg. Olnuks sul julgust, kutsunuks sa mind olulisel teemal kasvõi avalikult väitlema. Sina, kes sa tõmbasid mul veidi varem ka pea otsast, tea, et see ei hirmuta mind, vaid annab inimeste õiguste eest seismiseks hoopis väga palju jõudu juurde. Aga minu pere ja kodu jäta rahule,» märkis poliitik.

«Eestis peab saama elada nii, et oma rahumeelse arvamuse väljaütlemise pärast ei tule keegi sind füüsiliselt ründama, su maja aknaid sisse lööma või su vara lõhkuma. Eestis peab saama elada nii, et oma poliitilise seisukoha väljaütlemise tulemuseks ei ole pea otsast lendamine,» kommenteeris Pakosta juhtunut.

Liisa-Ly Pakosta koduõuele murti sisse ja vandaalitseti auto kallal.
Liisa-Ly Pakosta koduõuele murti sisse ja vandaalitseti auto kallal. Foto: Liisa-Ly Pakosta ühismeediakonto

Nädala alguses rääkis Eesti 200 poliitik koalitsioonikõneluste raames sellest, et loodav valitsusliit kavatseb vaenukõne seadustamisega edasi minna. Pakosta sõnul on tema erakonnal väga detailsed ettepanekud, kuidas tuleks seadusega edasi töötada, definitsiooni veelgi täpsemaks teha.

«Jah, ma olen just kommenteerinud koalitsiooniläbirääkimistes põhiõiguste kaitset. Jah, ma olen öelnud, et Erakond Eesti 200 toetab vaenukõne definitsiooni täiendamist ilma laialivalgumisteta selliselt, et vaenukõne on ka avalik vihkamisele, vägivallale või diskrimineerimisele õhutamine, mis on suunatud rühmade vastu ja mis toob kaasa selge ohtu avalikule korrale. Jah, olen lisanud, et sõnavabaduse kaitseks defineerime selgemalt sätte mõisted. Jah, olen öelnud, et Eesti 200 toetab üksnes sellist kitsamat lahendust, kus just sõnavabadus kui oluline väärtus on paremini kaitstud. Jah, ma olen meelde tuletanud, et põhiseaduse § 12 on see ainuke koht põhiseaduses, kus rahvahääletuse toel karistamist nõutakse, just suure ühiskonnaohtlikkuse tõttu,» sõnas Pakosta.

Eestis peab saama elada nii, et oma rahumeelse arvamuse väljaütlemise pärast ei tule keegi sind füüsiliselt ründama, su maja aknaid sisse lööma või su vara lõhkuma.

Poliitik, endine võrdõigusvolinik Liisa-Ly Pakosta.

«Soovin tänada politsei- ja piirivalveametit väga asjatundliku reageerimise eest. Soovin väga, et Eestis saaksid kõik riigikogu liikmed oma poliitilisi seisukohti vabalt ja füüsilisi rünnakuid kartmata väljendada, sest see on demokraatia üks aluseid.»

Lääne-Harju jaoskonna menetlustalituse juht Raigo Prants sõnas, et nad teevad omalt poolt kõik, et antud teo toimepanija avastada.

«Eile sündmuskohale reageerinud politseipatrull kuulas kohapeal üle sõidukiomaniku ehk Liisa-Ly Pakosta ning fikseeris sõidukile tekitatud kahjud. Samuti selgus, et tegemist oli korduva juhtumiga – veebruarikuus olevalt sõidukilt osaliselt maha tõmmatud valmisreklaam,» ütles ta.

«Oleme alustanud juhtunu osas alustanud menetlust, mis käsitleb vara kahjustamist ja omavolilist sissetungi territooriumile.»

Kommentaarid (15)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles