KESKPÄEVATUND Strandberg sundrenoveerimisest: oht on selles, et 10 protsendil juhtudest läheb renoveeritud hoone seenetama (15)

Kuku Raadio
Copy
Marek Strandberg
Marek Strandberg Foto: Mihkel Maripuu

Teisipäeval hääletasid Euroopa Parlamendi saadikud hoonete energiatõhususe direktiivi poolt, mis toob Euroopa elanikele sundrenoveerimise kohustuse. Selle üle arutlesid stuudios Priit Hõbemägi, Ainar Ruussaar ja Marek Strandberg.

«Suhteliselt lühikese aja jooksul tuleb ELis läbi viia põhjalik renoveerimine. Meil on esialgu tegu Euroopa Parlamendi otsusega. Eesti majandus- ja kommunikatsiooniministeerium on öelnud, et sellega nad ei ole nõus. Kuigi Eesti esindajad oleksid võinud ühiselt ei öelda sellele juba parlamendis. Kas meid ootab ees, et 10 aastaga peame soojustama 350 000 elamut? Kust kohast tuleb selleks raha ja tahtmine? Kui kortermajas elab 78-aastane üksik mees, kes saab minimaalset pensionit – kuidas tema saaks kaasa lüüa suurejoonelises majade soojustamise laenuvõtmises?» küsis Hõbemägi. 

Ruussaar rõhutas, et see ei tähenda kortermajadele ainult akende vahetamist, vaid midagi suuremat. Aga kust raha tuleb? «Korteriühistud võtavad laenu ja sinu mainitud 78-aastane üksik pensionär hakkab tagasi maksma laenu. Ehk siis, kui see asi liigub edasi, siis vaadatakse omavalitsuste ja keskvalitsuse otsa,» rääkis Ruussaar. 

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles