Oidsalu: võtan Politico spinni pigem komplimendina Eesti kasvanud mõjule (8)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Meelis Oidsalu.
Meelis Oidsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Sarnaselt kaitseministeeriumile märkis ka ministeeriumi endine asekantsler ja julgeolekuekspert Meelis Oidsalu, et Politico on tänases artiklis ära toonud otsesed valeväited. Tema tõlgendaks seda lugu pigem komplimendina: Eesti mõju on Euroopas tohutult kasvanud. 

«Politico artiklis on ära trükitud otsesed valeväited. Eestil ei ole Strela-rakette kunagi olnud ja neid pole ka Ukrainale antud,» viitas ta artiklis kõlanud väitele, justkui Eesti annaks Ukrainale vanarauast Strela rakette, mille eest küsib Euroopalt moodsamaid Sringereid vastu.

«Taasteväärtuse järgi rahurahastust vahendite tagasi küsimine on ainumõeldav ja normaalne, seda teeb ka Leedu näiteks. Raamatupidamisliku väärtuse järgi olid näiteks need 44 000 tankimiini, mille Ukrainasse saatsime, null eurot väärt. Aga miine on meil vaja ja null euroga 44 000 miini ei osta,» nentis Oidsalu. 

Ukrainale ära antud moon ja relvastus on tema sõnul olnud kasutuskõlblik ja asemele on meil vaja samuti kasutuskõlblikke miine. «Lisaks on hinnad tohutult tõusnud,» täpsustas ta. 

Politico artiklil on Oidsalu silmis selged poliitilise spinni tunnused: «Ilmselt on see mõne rahulolematu eurooplase vastus Eesti aktiivsusele Ukraina toetamisel, konkreetsemalt siis miljoni mürsu suurepärasele algatusele. Eesti mõju on Euroopas tohutult kasvanud ja seda muutust võidakse võõrastada või otseselt ka vastustada Euroopas,» pakkus ta ning lisas, et võtab Politico diplomaatidest allikate spinni pigem komplimendina Eesti kasvanud mõjule.

Teisipäeva hommikul avaldatud Politico artiklis väidab seitse anonüümset diplomaati, et Eesti uuendab oma relvaarsenali Euroopa Liidu rahutagamisrahastu ja seega ka liitlaste arvelt.

Politico toob välja, et ametlikult kompenseeritakse riikidele nende saadetud sõjatehnika hinnast 84 protsenti, kuid samas arvutab iga riik tehnika maksumuse oma meetodil. ELi välisteenistuse andmetel arvutab kuus riiki enda saadetava sõjalise abi näiteks uue sõjatehnika maksumuse, aga mitte tehnika enda hinna järgi.

Uue sõjatehnika hinna võtab arvestuses 100 protsenti aluseks Soome, Läti aga 99 protsenti, Leedu 93 protsenti, Eesti 91 protsenti, Prantsusmaa 71 protsenti ning Rootsi 26 protsenti, loetles Politico.

Ühe diplomaadi jutu järgi saadab Eesti õlalt lastavaid maa-õhk tüüpi Strela rakette Ukrainale ja soovib asenduseks moodsaid Stingeri rakette.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles