Mõjukas väljaanne Politico levitas Eesti kohta valet (7)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Eksitav artikkel Saksa väljaandes Politico.
Eksitav artikkel Saksa väljaandes Politico. Foto: Erik Prozes

Nimetuna ­esinenud diplomaadid ning ametni­kud manasid üleilmsele ja mõjukale väljaandele Politico pildi, justkui Eesti uuendaks Ukrainas käiva sõja taustal oma relvaarsenali liitlaste arvelt. Eesti kaitseministeeriumi, julgeolekuekspertide ja poliitikute vastus on ühene: artikkel valetas ja oli pahatahtlik.

«Nad saadavad oma vanaraua Ukrainale ja ostavad Euroopa Liidu rahaga endale uhiuut varustust,» ütles üks diplomaat Politicole.

Artikkel keerles laias laastus ümber Euroopa Liidu rahutagamisrahastu fondi, kuhu liikmesriigid panustavad vastavalt enda majandusele ning kust piltlikult öeldes võib Ukrainasse saadetu eest asendust küsida. Politico tõi välja, et ametlikult hüvitatakse riikidele Ukrainasse saadetud sõjatehnika hinnast 84 protsenti, samas arvutavad riigid kompensatsiooni eri moodi. ELi välisteenistuse andmetel arvutavad kuus riiki – nende seas ka Balti riigid – Ukrainale saadetud relvade hinda eeskätt uue sõjatehnika hinnakirja järgi. Oma panuse ja vastutasuks küsitu järgi on Eesti aga tippude seas.

Tagatipuks märkis üks diplomaat, et Eesti saadab vanu, õlalt lastavaid maa-õhk-tüüpi ­Strela rakette Ukrainale ja soovib asenduseks moodsaid Stingeri rakette.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles