Zelenskõi sõnul saab Ukrainas türanniale osaks kaotus

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Varssavis kõnet pidamas.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Varssavis kõnet pidamas. Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL/Scanpix

President Volodomõr Zelenskõi esines kolmapäevasel visiidil Poola Rahvusassamblee mõlema koja saadikute ja üldsuse ees ning kinnitas muu hulgas, et Ukrainas saab türanniale osaks kaotus, vahendas ukrainlaste uudistekanal Unian.

«Vaenlane tahtis matta meie ja teie iseseisvust ja lahustada meie rahvuskultuurid Vene ruumis. Aga meie seisame tugevad! Ukrainlased ja poolakad koos saadavad kogu selle kurjuse Vene imperialismile tagasi. Seisame koos Poolaga külg külje kõrval ja kehtestame vabaduse Euroopas igaveseks. Türannia kaotab ajaloos, kui kaotab Ukrainas. Moskva ei hakka tulevikus enam tapma ja Peterburi ei hakka röövitud vara jagama. Mitte kunagi enam pärast meie võitu,» ütles riigipea.

«Kas selleks on veel palju samme vaja? Ei. Peame lihtsalt solidaarseks jääma. Kui lahing nõuab suurtükiväge, siis tuleb need hankida. Kui võiduks on vaja tanke, siis peab nende mürin kõlama eesliinil. Kui iseseisvus vajab lennukeid, siis ei tasu pöörata tähelepanu, kuidas nad reageerivad Venemaal meie lennukitele. Ei tasu arutada kumb number on F-tähe kõrval turvalisem. Kas 16 või mõni muu. Tasub tegutseda! Tegutseda samamoodi nagu teie juhtkond näitas end niinimetatud tankikoalitsioonis. See on võitlus vabaduse eest ja seda on võimatu osaliselt võita,» seletas Zelenskõi.

Varssavi on olnud Ukraina üks peamistest toetajatest Venemaa vallandatud sõjas.

Poola taotleb juulis NATO tippkohtumisel Ukrainale täiendavaid julgeolekutagatisi, ütles president Andrzej Duda kolmapäeval Ukraina Zelenskõiga kohtudes.

«Me püüame täna saada Ukrainale täiendavaid tagatisi, julgeolekutagatisi, mis tugevdaksid Ukraina sõjalist potentsiaali,» ütles Duda pärast kõnelusi Zelenskõiga ajakrjanikele.

«Need tagatised on sissejuhatus Ukraina täiemahulisele liikmesusele NATO-s,» lisas Duda. President kinnitas, et Poola toetab Kiievi taotlust alliansiga liituda jätkuvalt «kindlalt».

Zelenskõi avaldas tänu Poolale, mis on olnud Ukraina üks tugevamaid toetajaid, pakkudes nii relvastust ja ka varjupaika sõjapõgenikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles