Jaan Undusk Vene riigi ja rahva lähtekoht on kadedus naabrite vastu (15)

Jaan Undusk
, kirjanik, kirjandusteadlane
Copy
Kirjanik ja kirjandusteadlane Jaan Undusk Underi ja Tuglase kirjanduskeskuse muuseumiosakonnas Nõmmel. FOTO: Mihkel Maripuu/Postimees
Kirjanik ja kirjandusteadlane Jaan Undusk Underi ja Tuglase kirjanduskeskuse muuseumiosakonnas Nõmmel. FOTO: Mihkel Maripuu/Postimees Foto: Mihkel Maripuu/Postimees

Kahe viimase aasta kõnes Eesti Vabariigi aastapäeva eelõhtul on Kallas tõestanud, et riigi tegevjuht saab olla aval, täpne ja ühtlasi emotsionaalne, andes eeskuju ka laveerivate suurriikide liidritele, tõdeb kirjandusteadlane akadeemik Jaan Undusk.

Peaminister Kaja Kallasel on meie poliitilise kõnekultuuri värskendamisel olulisi teeneid. Eriti just oma välispoliitilistes seisukohavõttudes on ta suutnud kummutada eelarvamuse, et tark poliitik jätab endale alati «diplomaatilisi» taganemisteid. 

Viimase pidupäevakõne karm tõdemus ‒ sõda Ukrainas on Putini ja Venemaa rahva ühine kuritegu ‒ oli meile aasta jooksul selgeks saanud. Kõige kurvem on asjaolu, et ka vene intelligents, kelle poliitilisest autundest Juri Lotman kord Tartus loenguid pidas, seisab, näpp suus, diktaatori selja taga, tuues vaid aeg-ajalt kuuldavale ambivalentseid piuksatusi. Öeldakse ‒ hirm. Inimesed kardavad. Kuid suur osa sellest intelligentsist töötab turvalistel ametikohtadel lääneriikides, nautides sealse elu eeliseid. Nendestki teevad suu lahti vaid vähesed. Kas ollakse vaikimisi seda meelt, et Ukraina ongi risu vene rahva silmis?

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles