USA kutsus Hiinat üles vaoshoitusele seoses õppustega Taiwani ümbruses

Copy
Taiwani mereväelased jälgimas Hiina aluseid Taiwani väinas.
Taiwani mereväelased jälgimas Hiina aluseid Taiwani väinas. Foto: TAIWAN MILITARY NEWS AGENCY / HANDOUT/Scanpix

USA kutsus laupäeval Hiinat üles vaoshoitusele, kui Peking alustas Taiwani ümbruses sõjalisi õppusi, teatas Ühendriikide välisministeerium.

USA välisministeerium toonitas, et Washington on valmis täitma oma julgeolekukohustusi Aasias.

«Meie suhtluskanalid Hiina Rahvavabariigiga jäävad avatuks ja oleme järjekindlalt nõudnud vaoshoitust ja status quo mittemuutmist,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja.

«Me tunneme end kindlana, et meil on piirkonnas piisavalt ressursse ja võimekusi, et tagada rahu ja stabiilsus ning täita oma julgeolekukohustusi regioonis,» lisas kõneisik.

«USA jälgib Hiina tegevust tähelepanelikult,» lõpetas eestkõneleja.

Taiwani kaitseministeerium teatas varem päeval, et tuvastas saare lähedal veel ühe Hiina sõjalaeva ja 29 lennukit.

Hiina teatas laupäeval kolmepäevaste sõjaväeõppuste korraldamist Taiwani väinas eesmärgiga tagada «lahinguvalmidus».

«Hiina Kommunistlik Partei lõi Taiwani väinas sihilikult pingeid, millel on negatiivne mõju rahvusvahelise kogukonna julgeolekule ja majandusarengule,» teatas Taiwani kaitseministeerium.

Ministeeriumi andmetel on sõjalaevade arv on tõusnud üheksani ja sõjalennukite arv 71-ni.

Hiina teatas laupäeva varahommikul, et alustab kolm päeva kestvate sõjaliste õppustega Taiwani väinas.

Hiina Rahvavabastusarmee (PLA) idaringkonna väejuhatus teatas, et õppused nimega United Sharp Sword (i.k. - ühendatud terav mõõk) kestavad 8.-10. aprillini ja nende eesmärk on tagada lahinguvalmidus.

PLA avalduses ütles väejuhatuse ülemkolonel Shi Yi, et õppustest võtavad osa ka politseiüksused. Avaldus ei sisaldanud õppuste täpset asupaika.

Taiwani kaitseministeerium teatas seepeale, et Hiina sõjaväelised õppused seavad ohtu regionaalse stabiilsuse ja julgeoleku.

Hiina saatis juba reedel esimesed sõjalaevad ja lennukid Taiwani lähedusse, sest Pekingi on välja vihastanud Taiwani presidendi Tsai Ing-weni kohtumine USA kongressi esindajatekoja spiikri Kevin McCarthyga. Kolmapäeval, mõni tund pärast Tsai ja McCarthy kohtumist Los Angeleses sõitis Hiina lennukikandja Shandong teel Vaikse ookeani lääneossa läbi Taiwani kaguosa vete.

USA iseloomustas Tsai visiiti läbisõiduna teel Ladina-Ameerikasse ja USA välisministeeriumi pressiesindaja Vedant Pateli sõnul ei ole Pekingi reaktsioon õigustatud.

«Nagu me oleme öelnud, pole Pekingil põhjust muuta see läbisõit – mis oli kooskõlas USA pikaajalise praktika ja poliitikaga – millekski, mis see pole. Või kasutada seda ettekäändena ülereageerimiseks,» ütles USA välisministeeriumi kõneisik laupäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles