ÜLEVAADE Kokkuhoiu valitsus: õpetajate palgatõus takerdub, eestikeelne kõrgharidus võib ka tasuline olla (7)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Haridus- ja teadusminister Kristina Kallase sõnul ongi Eesti praeguses õpetajate streigieelses olukorras seetõttu, et õpetajatele on viimased 10 aastat valetatud.
Haridus- ja teadusminister Kristina Kallase sõnul ongi Eesti praeguses õpetajate streigieelses olukorras seetõttu, et õpetajatele on viimased 10 aastat valetatud. Foto: Kollaaž/Postimees

Õpetajate palgatõus takerdub nelja ja eestikeelsele õppele üleminek kolme aasta peale, ka tasuta kõrgharidus ei pruugi kindel püsida.

Hiiumaa Palade põhikooli direktor Antti Leiger leidis, et hariduse osa on vastses koalitsioonileppes liiga lühike. «Üllatuslikult on see ikka väga lakooniline, kohati ka elukauge,» nentis ta. «Näiteks kodulähedane kool – seal on kirjas, et 30 õpilast. On mingi number kirja pandud, aga kas seda on kaalutud üle Eesti? Mis selle väga konkreetse numbri aluseks on? Tegelikult langetab otsuseid kohalik omavalitsus. Regionaalpoliitikat ja haridust kolitsioonileppes koos ei vaadata, kuigi peaks.»

Veel on leppes kirjas koolijuhtide vahetus, aga Leigri sõnul võib siin tekkida küsimus, milliste koolide juhtidest jutt käib – ka on tegu riigi- või munitsipaalkoolidega või nii ühe kui teisega. «Ja selle tegelik eesmärk on arusaamatu. Omavalitsustel pole juba praegu kerge koolijuhte leida ja see vahetamine ei tohiks tähendada pelgalt võimalust vahetada välja neid juhte, kes poliitiliselt ei sobi. Juhid peavad vahetuma, see on mõistlik, kuid nii võime jääda haridussektoris ilma mõnest väga heast inimesest.»

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles