President Karis sõidab visiidile Hollandisse (1)

Postimees
Copy
President Alar Karis.
President Alar Karis. Foto: Elmo Riig

President Alar Karis on alates neljapäevast, 13. aprillist kahepäevasel töövisiidil Hollandis, et kõnelda sealsete riigijuhtidega kaitse- ja energeetikakoostöö tihendamisest ning Ukraina igakülgsest toetamisest.

Eesti riigipea kohtub Haagis Madalmaade kuninga Willem-Alexanderi, senati presidendi Jan Anthonie Bruijni ja esindajatekoja asespiikri Roelien Kamminga ning peaminister Mark Ruttega.

Kohtumiste keskmes on nii Eesti ja Hollandi suhete tihendamine kui ka koostöö laiemalt Euroopa Liidus ja NATOs. Kõneldakse Venemaa agressioonist Ukraina vastu ja Ukraina igakülgsest toetamisest ning ettevalmistustest eelseisvaks NATO tippkohtumiseks. Otsitakse ka võimalusi energeetikakoostöö tihendamiseks, sest Eesti tunneb huvi Hollandi kogemuse vastu rohesektori ja meretuuleenergeetika arendamisel.

Reedel, 14. aprillil käib president Alar Karis Rotterdami Erasmuse Ülikoolis, kus ta on ise teadlasena töötanud. Riigipea peab seal tudengitele kõne väljakutsetest rahu saavutamiseks Euroopas.

Seejärel avab president Karis Amsterdami Avaliku Raamatukogu (Openbare Bibliotheek Amsterdam ehk OBA) kõikide keelte majas Eesti kirjanduse kollektsioonile pühendatud nurga. Raamatute kollektsiooni on kokku pannud Eesti saatkond Hollandis, Eesti Rahvusraamatukogu ja Eesti Maja Hollandis. Riigipea kohtub veel aukonsulite ning Hollandis tegutsevate Eesti ettevõtjate ja nende partneritega.

Presidenti saadab visiidil Sirje Karis. Riigipea naaseb Eestisse laupäeval. 

Uus valitsus ootab presidenti tagasi

Visiidi tõttu viibib aga valitsuse ametisse astumine. Reformierakonna esimees Kaja Kallas sai kolmapäeval mandaadi valitsuse moodustamiseks, kuid ministrite ametisse saamine lükkub Karise visiidi tõttu uude nädalasse.

Algul oli uue valitsuse ametisse astumine plaanitud kolmapäevaks ja neljapäeval pidanuks olema juba uue valitsuse esimene istung. Kuna Kallasele volituste andmine valitsuse kokkupanekuks ei jõudnud teisipäeval riigikogu tööaja lõppemise tõttu hääletamiseni, seisis peaministrikandidaat kolmapäeva pärastlõunal taas riigikogu ees ja andis vastuseid riigikogu liikmete arvukatele küsimustele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles