Riigi jõumeetoditest meeleheitel kohalikud soovivad Nursipalu asjus neutraalset vahendajat (1)

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
Inimkett Nursipalu kaitseks.
Inimkett Nursipalu kaitseks. Foto: Mati Määrits/Lõuna-Eesti Postimees

Koalitsioonierakondadele saadetud avalikus kirjas soovib Rõuge vald riigi ja kohalike vahele Nursipalu harjutusvälja teemal neutraalset vahendajat, kes kaitseks riigi teerullipoliitika eest.

«Hetkel puudub arusaam ja teadmine harjutusvälja laiendamise protsessi õigusliku aluse kohta, siis pole ka teada menetluse käik, selgus, läbipaistvus ega selle õiguskindlus,» kirjutas Rõuge vallavanem Britt Vahter 5. aprillil saadetud kirjas. «Omavalitsuse jaoks on tegemist arusaamatu olukorraga, kus meie territooriumil planeeritakse meist sõltumatult ulatusliku mõjuga tegevusi ning pole ühest teadmist, kas, millal ja kuidas omavalitsus selles protsessis osaleda saab.»

Vallavanem avaldas soovi, et selles keerulises küsimuses pöörataks erilist tähelepanu partnerlusel põhineva koostöö kasvatamisele poliitikute, riigiasutuste, kaitsejõudude, omavalitsuste, kogukondade, ekspertide ja teiste huvipoolte vahel.

«Olen murelik suundumuse pärast, kus arutelukultuur on konarlik ning erinevad huvipooled on kapseldunud omavahel võitlevatesse infomullidesse,» kirjutas vallavanem. «Sedavõrd suurte muutuste puhul peaks lahendusi otsima ühiselt, kuid omavalitsuste ja kogukondade senine kogemus Nursipalu laiendamise protsessis näitab, et riigile sobivas ulatuses infot saab ennekõike meedia vahendusel, teabenõuete ja päringute kaudu.»

Selline suhtlusmaneer on vallavanema hinnangul loonud kohalike jaoks olukorra, kus järele jäävad vaid meeleheitlikud katsed oma sõnumit edastada meeleavalduste, kohtu või muude äärmuslike sammude abil.

«Poliitilis-juriidilisi valikuid tehes on oluline leida kohaliku elu tingimusi ja praktilisi vajadusi arvestavad lahendused omavahelises koostöös,» tegi vallavanem loodavale valitsuskoalitsioonile ettepaneku. «Palun teil edasises asjade käigus enne harjutusvälja teema sisusse laskumist läbi mõelda viisid, kuidas kujundada arutelude ümber toetav keskkond ning leppida kõigi osapooltega kokku läbirääkimiste printsiibid ja ootused protsessis osalejatele. Nursipalu harjutusvälja laiendamise projektis tuleb üheskoos leida parim lähenemine, mis võimaldab luua sünergia erinevate vaadete vahel ning loob ruumi innovatsiooniks ja kaitseinvesteeringute ümber laiemaks ühiskondlike väärtuste kujunemiseks. Teen ettepaneku algatada avatud dialoog, kaasates neutraalse vahendaja.»

Läbirääkimisteks tuleks plaan laualt maha võtta

Arvestades senist protsesside kulgu näeb MTÜ Meie Nursipalu võimalust vahendatud läbirääkimisteks ainult tingimusel, et Nursipalu harjutusväljaku laiendamise plaanid võetaks laualt maha.

Vahendatud läbirääkimisi ei ole võimalik pidada olukorras, kus ühelt poolt on kaalukausil inimeste elusaatused ja teiselt poolt Kaitseministeeriumi argumenteerimata soov harjutusväljaku laiendamiseks Nursipalus.

Maarika Niidumaa, MTÜ Meie Nursipalu

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles