Zelenskõi rääkis järgmistest sammudest Ukraina eurointegratsioonis

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: SERGEY DOLZHENKO/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles neljapäeval oma igaõhtuses videosõnumis rahvale, et riigi eurointegratsioon saab teoks ja see on täiesti saavutatav eesmärk, vahendas ukrainlaste uudistekanal Unian.

Zelenskõi sõnul arutas ta neljapäeval parlamendiliikmete ja valitsusega järgmisi samme Euroopa Liidule lähemale jõudmiseks. Riigipea sõnul puudutasid need seadusandlust ja vastuvõetud muudatuste rakendamist.

«Eurointegratsioon. Pidasin kohtumise ametnike ja rahvasaadikutega, kellega arutasime mõningaid meie samme Euroopa Liidule lähemale jõudmiseks. Seadusandlikke samme ja vastuvõetud reformide elluviimist. Meie riigi eesmärk on täiesti saavutatav. Ukraina tuleb integreerida kõigi Euroopa Liidu institutsioonide ja tavadega ning seejärel täisliikmeks saada,» rääkis Zelenskõi.

President rõhutas, et Ukraina on selleks täielikult valmis.

Zelenskõi on korduvalt toonitanud eurointegratsiooni väljavaadete kontekstis, et vaatamata Venemaa jõhkrale agressioonile jätkab Ukraina institutsioonide arendamist Euroopa standardite kohaselt.

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba kutsus neljapäeval lääneriike üles muutma Must meri NATO mereks, aasta pärast seda, kui ukrainlased uputasid Vene ristleja Moskva.

«Käes on aeg töötada välja põhjalik julgeolekuvõrgustik kõigi piirkonna riikide jaoks, mis tunnevad end ohustatuna,» ütles Kuleba Musta mere julgeoleku teemal peetud konverentsil videosilla vahendusel.

«Käes on aeg muuta Must meri selleks, milleks on muutunud Läänemeri – NATO mereks,» sõnas ta.

Reedel, 14. aprillil täitub täpselt aasta Venemaa Musta mere laevastiku lipulaeva Moskva põhjalaskmisest. Laev vajus põhja pärast plahvatust, mida Kreml nimetas õnnetuseks pardal, ent Ukraina teatel tulistasid nende relvajõud alust rakettidega.

Ukraina peaminister Denõss Šmõhali teatas neljapäeval ühtlasi, et rahvusvahelised partnerid annavad Ukrainale pikaajalist finantsabi 115 miljardi dollari (104,7 miljardi euro) ulatuses.

Maailmapangas Ukraina toetuseks korraldatud ministrite taseme ümarlaual osalenud Šmõhal ütles, et ressursside mobiliseerimine Ukraina taastamiseks on tema Washingtoni töövisiidi üks põhiteemasid.

«Rahvusvahelised partnerid annavad Ukrainale pikaajalist toetust 115 miljardi dollari ulatuses. See mitte ainult ei taga meie finantsstabiilsust, vaid saadab ka selge signaali Venemaale, et Ukraina liitlased toetavad meid nii kaua kui vaja. Kuni täieliku võiduni,» ütles Šmõhal.

Peaministri sõnul alustab Ukraina taastamistöödega juba praegu ning sel aastal vajavad kiire taastamise projektid 14 miljardit dollarit (12,7 miljardit eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles