INTERVJUU Urmas Reinsalu: me ei ole Ukrainale veel piisavalt relvi andnud (11)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Venemaa president Vladimir Putin eeldab, et lääs väsib sõjast ära, leiab Urmas Reinsalu.
Venemaa president Vladimir Putin eeldab, et lääs väsib sõjast ära, leiab Urmas Reinsalu. Foto: Ints Kalnins / Reuters / Scanpix

Eesti tipp-poliitikutest pärast Venemaa alustatud agressiooni kõige rohkem Ukrainat külastanud, ametist lahkuv välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) hoiatab, et kui sõda peaks lõppema segase, ambivalentse tulemusega, ammugi veel tulemusega, mida on võimalik mingit pidi defineerida Venemaa presidendi Vladimir Putini osalise võiduna, tähendab see sõna otseses mõttes lääne kaotust.

Olete teinud sõja algusest saati Ukrainasse üheksa visiiti. Mis moodi on sealse rahva ja riigijuhtide meeleolu rohkem kui aastaga muutunud?

Esimesel reisil, kui 7. märtsil Ukrainasse jõudsin, olid inimeste tunded väga dramaatilised. Läksin Lvivi linnapea [Andri Sadovõi] kabinetti, inimesed tormasid ringi, oli näha korralduslik tohuvabohu. Linnapea kabinetis mängis Mozart. Küsisin, miks te niisugust muusikat kuulate. Ta ütles, et see on ainuke võimalus keset kaost ennast kuidagi rahustada. Kuu aega tagasi meenutasin talle seda ja ta ütles, et ei mäleta sellest mitte midagi.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles