Mürgise auruga siiruviirulised seened maitsevad toidulaual imehästi

Ingrid Landeiro
, ajakirjanik
Copy
Hiidkogritsat, mis on võrreldes kevadkogritsaga heledam, kohtab rohkem Lääne- ja Põhja-Eestis. 
Hiidkogritsat, mis on võrreldes kevadkogritsaga heledam, kohtab rohkem Lääne- ja Põhja-Eestis. Foto: Aivar Aotäht

Seenehuviline Marje Mürk korjab aasta ringi kõiki seeni, mis vähegi süüa sünnivad. Paar päeva tagasi sai ta aga pangetäie kevad- ja hiidkog­ritsaid, mis oma sinkavonkaliste keerdudega looduskaugeid inimesi kulmu kergitama panevad, ent Mürgi kinnitusel on äärmiselt maitsvad.

«Eesti kevadkogrits on tõesti väga hea seen, aga need vajavad väga hoolikat kupatamist,» ütles Mürk ning lisas, et kui värsked kogritsad otse pannile visata, siis võib piltlikult öeldes küll muru altpoolt vaatama hakata. «Kupatamine tähendab rohket vett ja seda tuleks teha lahtise kaanega, sest osa mürkaineid on õhus lenduvad,» rääkis Mürk.

Selline nägi välja Marje Mürgi ämber pärast kevadist seenelkäiku.
Selline nägi välja Marje Mürgi ämber pärast kevadist seenelkäiku. Foto: Marje Mürk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles