Zelenskõi avaldas kindlust pealetungi õnnestumise suhtes

BNS
Copy
Ukraina BMP-1 Bahmuti lähedal teel
Ukraina BMP-1 Bahmuti lähedal teel Foto: REUTERS / Sofiia Gatilova / Scanpix

President Volodõmõr Zelenskõi ütles pühapäeval intervjuus telekanalile Al Arabiya, et on kindel Ukraina võimekuses tõrjuda Venemaa sissetungi ja vastupealetungi õnnestumises, vahendas ukrainlaste uudistekanal UNIAN.

Riigipea rõhutas, et ukrainlased on otsustanud oma maad tagasi võtta.

«Meie armee valmistub pealetungiks ja me teeme kõik endast oleneva, et seda tugevamaks muuta,» ütles Zelenskõi. «Ma ei saa olukorda heaks nimetada, aga me võitleme. Oleme tugevamad kui aasta tagasi,» ütles president olukorda rindel kommenteerides.

Zelenskõi tänas ühtlasi liitlasi toetuse eest, kuid märkis, et nad toetavad Ukrainat aidates ka iseennast. «Tõde on see, et Venemaa ei peatu Ukrainas ja see on kõigile selge,» ütles ta ja lisas, et Vene president Vladimir Putin võitleb Ukrainas oma elu eest.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles reedel, et on kindel Ukraina võimes peatse vastupealetungiga Venemaalt alasid tagasi vallutada.

«Olen kindel, et nad on nüüd positsioonis vabastada veel alasid,» ütles Stoltenberg Saksamaal ajakirjanikele, kui temalt küsiti, kas Ukraina suudab pealetungi edukalt läbi viia.

«Üks peamisi küsimusi on täna siin olnud vaadata üle kõik võimekused, süsteemid, varud, mida ukrainlastel on vaja, et rohkem maad tagasi võtta,» ütles Stoltenberg kümnete Kiievi toetajate kohtumisel Ramsteini õhuväebaasis.

Stoltenberg lisas, et Ukrainale on tarnitud mitu õhutõrjesüsteemi Patriot. «Saksamaa ja USA on nüüd tarninud Patriot-süsteeme, mis on Ukrainas töösse võetud,» ütles ta, kuid keeldus täpsustamast nende arvu või muid üksikasju.

Kiiev on korduvalt nõudnud kõrgtehnoloogilisi süsteeme enda kaitsmiseks Vene raketilöökide eest. Pentagon teatas märtsi lõpus, et 65-liikmeline grupp Ukraina sõjaväelasi on läbinud Ühendriikides väljaõppe Patrioti kasutamiseks ja naasnud Euroopasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles