Kopli parandustöökoja meister: huvi asjade remondi ja isetegemise vastu aina kasvab

Copy
Foto: Kopli 93

Eelmisel suvel avas Põhja-Tallinnas Kopli 93 uksed pealinna esimene kogukondlik parandustöökoda, kus on huvilistele kohapeal olemas kõik baastööriistad mööbli restaureerimiseks, parandamiseks või uute detailide tegemiseks. Samuti on kojas meister, kelle käe all uusi teadmisi ja oskusi omandada ning kasutusele võtta.

„Kogukondlik parandustöökoda on töökoda, mis lähtub eelkõige oma kogukonna vajadustest, olgu selleks naabruskonna elanikud, Kopli 93 kogukonna aednikud, mesinikud või muud käsitööhuvilised. Pakume võimalust kõiki tööriistu ise kasutada ning vajadusel jagab töökoja meister ka näpunäiteid, kuidas nendega ohutult ümber käia,“ ütleb Tallinna esimese parandustöökoja meister, mööblitisler Andre Pichen, keda ehk mäletatakse ka sigaretikonireostuse teavituskampaania „Meri algab siit“ ühe algatajana.

Töökojas saavad toimetada kõik käsitööhuvilised – nii kogenud meistrid kui ka algajad. Töökoja peamine suund on puutöö ning kõik baastööriistad mööbli restaureerimiseks, parandamiseks või uute detailide saagimiseks on töökojas olemas. Alati on võimalik spetsiifilised tööriistad ise kaasa võtta ning pooleliolevad tööd saab alati töökotta ootele jätta. Töökojas on kõik elementaarsed saepingid, puurpingid, lihvmasinad, lõikurid, akutrellid ja muu, samuti saab tinutada, keevitada ja 3D-printida ning vabaks kasutuseks on ka kõik käsitööriistad. Hetkel tuntakse puudust vaid väiksest paksusmasinast ja treipingist.

„Töökoja külastajate arv on meeldivas tõusus, seega võib eeldada, et huvi asjade parandamise ja isetegemise vastu pole kuhugi kadunud. Enamus meie töötubade külastajatest on naised, mis näitab, et uute oskuste omandamise ja isetegemise huvi on praegu kasvamas just naiste seas,“ nendib meister. Kuigi töökoda on toimetanud veel küllaltki lühikest aega, võib tema sõnul kinnitada, et huvi selliste asutuste vastu on väga suur. „Palju on entusiaste, kes paranduskultuuri edendada soovivad, ning aina rohkem on inimesi, kes harjumuspärase uue poekraami asemel eelistavad just vana ja ägeda parandamist, isetegemist, käeliste oskuste arendamist ja esivanemate teadmiste edasi andmist.“

Töökotta oodatakse nii õppijaid kui ka õpetajaid

Tavapäraselt leitakse tee parandustöökotta mõne vana värskendust vajava mööbliesemega, olgu see siis antiikne ese vanaema pööningult või mõni täitsa tavaline nõukogudeaegne laminaatkapp. Igaühe eelistused ja oskused on erinevad, seega Picheni sõnul on väga põnev näha eripalgeliste projektide arengut ja uuestisündi. „Häid nippe ning tarku nõuandeid pole kunagi piisavalt, seega uusi oskusi, õpetajaid ja õpilasi ootame oma töökotta veel ja veel. Esimesel õppeaastal tutvustasime eelkõige lihtsamaid, algtasemega töötubasid ning sügise saabudes saame edasi vaadata, kuhu suunas töötoad liiguvad ja millised õpetajad end õpetama on pakkunud.“

Uudne töökoda asub endise Kopli rahvamaja hoovis asuvates garaažides, mis ehitustööde käigus muudetigi parandustöökojaks. Põhja-Tallinna valitsus algatas projekti koostöös Tallinna Salme kultuurikeskusega ning töökoja loomist toetas Tallinna linn ja Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) ringmajanduse programmist. Projekti nimi on „Kopli parandustöökoda: uute majandusmudelite ja ühiskondliku organiseerumise katselabor“ ning selle eesmärk on toetada kestlikku eluviisi. Parandustöökoda on avatud kolmapäeval ja neljapäeval kella 17−21, samuti erinevate sündmuste ja töötubade raames.

Copy
Tagasi üles