Kivirähk: Ligi arusaam oma rollist on üdini vildakas

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Kivirähk
Juhan Kivirähk Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Juhan Kivirähki väitel tundub talle, et Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu koalitsioon jäi majandustõusu aastatel mõnusat majavalitsemist nautima ning seetõttu jäid tegemata ettevaatavad ja visioonist lähtuvad otsused.

Kivirähki ütles tänases Vikerraadio päevakommentaaris (või kuula siit), et buumi ajal kriitikavabalt eluaseme- ja tarbimislaene võtnud tavakodanikel võis ju olla illusioon, et majanduskasv jätkub igavesti, kuid valitsus, kes näiteks streigi ajal oma erakordselt head informeeritust ja kaugelenägelikkust armastas toonitada, poleks tohtinud sellist suhtumist jagada ning vastutus lasub neil.

Kivirähk tõstis esile aga valitsejate suhtumise ja eriti rahandusministri Jürgen Ligi sõnavõtud nii riigikogus kui ka meedias, mis Kivirähki arvates näitasid, et ministri arusaam oma rollist demokraatliku ühiskonna ministrina – rahva teenrina – on üdini vildakas.

Näiteks avaldas Ligi Kivirähki sõnul Postimehes üsna omapärast arusaama kaasamisest, mis tähendavat ministri hinnangul vaid huvigruppide ärakuulamist, mitte aga nende ettepanekutega arvestamist.

«Mina aga tahaksin küsida Ligilt, et kui rahandusministriks tõuseb näiteks Keskerakonna rahavõlur Priit Toobal, kas Ligi laseb siis tõesti kõrvad lonti ja kuulab vastuvaidlematult seda, milliseid lahendusi valitsus pakub – sest on ju valitsuse ja ministri käsutuses kõige kõrgetasemelisem ekspertiis?» küsis Kivirähk.

Kivirähki arvates võiks praegune olukord olla vesi opositsiooni veskile, et valitsuse elu kibedaks teha, kuid Keskerakond saatvat signaale, et nende võimulepääsu korral ootaks Eestit veelgi tumedam tulevik – vähemasti selles osas, mis osalusdemokraatiat ja sõnavabadust puudutab.

«Kõrvaltvaatajaile jääb mulje, nagu oleks Savisaar sõlminud Ansipiga vastastikuse abistamise pakti – et kui valitsus satub tugeva surve alla, siis korraldab Keskerakond kohe midagi sellist, mis meedia tähelepanu nendele pöörab,» nentis Kivirähk.

Pärast Kivirähki kommentaari, saatis vastulause rahandusminister Jürgen Ligi, kes väitis, et Juhan Kivirähk on valetanud. 

Ligi sõnul olid tema tegelikud laused: «Kaasamine pole palju muud kui õigus olla ära kuulatud.» ning «Huvigrupid on hõlmatud otsustamisse – kõigi valimis- ja valitsusprogrammide ning arengukavade koostamisse, seaduste tegemisse, ettevõtete ja sihtasutuste nõukogudesse, isiklikest kontaktidest rääkimata.».

Ligi viitas ka, et buumiaegses valitsused oli ta mõnda aega kaitseminister ja mitte rahandusminister ning oma reformid tegi ta kaitsevaldkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles