Jürgen Ligi: Kivirähkil on kummaline arusaam politoloogi rollist

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi
Rahandusminister Jürgen Ligi Foto: Peeter Langovits

Rahandusminister Jürgen Ligi saatis vastulause, milles ta väidab, et Juhan Kivirähkil on kummaline arusaam politoloogi rollist - poliitikat enda eelistuste kasuks mõjutada, mitte analüüsida.

«Paraku ei ütle ta seejuures ära valetamisest,» kirjutas Ligi.

Ligi avaldas Kivirähki sõnul Postimehes üsna omapärase arusaama kaasamisest, mis tähendavat ministri hinnangul vaid huvigruppide ärakuulamist, mitte aga nende ettepanekutega arvestamist.

Ligi sõnul olid tema tegelikud laused: «Kaasamine pole palju muud kui õigus olla ära kuulatud.» ning «Huvigrupid on hõlmatud otsustamisse – kõigi valimis- ja valitsusprogrammide ning arengukavade koostamisse, seaduste tegemisse, ettevõtete ja sihtasutuste nõukogudesse, isiklikest kontaktidest rääkimata.».

Ligi viitas ka, et buumiaegses valitsused oli ta mõnda aega kaitseminister ja mitte rahandusminister ning oma reformid tegi ta kaitsevaldkonnas.

«Olen alati toonitanud, et buumi ajal eksisid kõik, ka valitsus, kõige informeeritum, ning tegelenud aastaid nende vigade parandamisega. Keegi ei saa eitada seda,  mu keskmisest ettevaatlikumat hoiakut juba buumi ajal ega hoiatusi kriisi eelõhtul,» kirjutas Ligi.

Kivirähki ütles tänases Vikerraadio päevakommentaaris (või kuula siit), et buumi ajal kriitikavabalt eluaseme- ja tarbimislaene võtnud tavakodanikel võis ju olla illusioon, et majanduskasv jätkub igavesti, kuid valitsus, kes näiteks streigi ajal oma erakordselt head informeeritust ja kaugelenägelikkust armastas toonitada, poleks tohtinud sellist suhtumist jagada ning vastutus lasub neil.

Kivirähk tõstis esile aga valitsejate suhtumise ja eriti rahandusministri Jürgen Ligi sõnavõtud nii riigikogus kui ka meedias, mis Kivirähki arvates näitasid, et ministri arusaam oma rollist demokraatliku ühiskonna ministrina – rahva teenrina – on üdini vildakas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles