Islamidžihaadi teatel hukkus Iisraeli rünnakus nende juhtivliige

Copy
Tabamuse saanud maja Khan Younises.
Tabamuse saanud maja Khan Younises. Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA/Scanpix

Palestiina äärmusrühmitus Islamidžihaad teatas neljapäeval ühe oma sõjaväelise juhtivliikme hukkumisest Iisraeli vägede koidueelses rünnakus Gaza sektorile.

«Raketiüksuse komandör Ali Ghali mõrvati Gaza sektori lõunaosas koos teiste märtritega,» seisis rühmituse relvastatud haru avalduses.

Iisraeli armee kinnitas, et võttis rünnakus sihikule Ghali.

Iisraeli sõjavägi täpsustas neljapäeva varahommikul tehtud avalduses, et võttis Gaza sektori lõunaosas asuvale hoonele tehtud õhurünnakus sihikule Islamidžihaadi raketiüksuse komandöri. Sõjavägi teatas, et Ali Ghali varjas end korteris. Koos komandöriga said Khan Younises asuvat elamukompleksi tabanud õhurünnakus surma veel kaks rühmituse võitlejat. Ghali juhendas ja osales viimastel kuudel Iisraeli vastu korraldatud raketirünnakutes.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kinnitas televisioonis esinedes, et juudiriik andis islamivõitlejatele karmi hoobi.

«See asi pole siiski veel lõppenud. Me saadame terroristidele ja neile, kes neid saadavad, selge sõnumi. Me näeme teid kõikjal. Varjata te ennast ei saa ja me valime vastlöögiks koha ja aja,» hoiatas valitsusjuht.

Netanyahu lisas, et rahu taastamise üle otsustab Iisrael, kui vajalikud eesmärgid on saavutatud.

Iisraeli armee ja Gaza mässulised jätkasid kolmapäeval ägedat piiriülest tuld, milles kahe päeva jooksul on surma saanud vähemalt 22 palestiinlast, teatasid mõlema poole võimuesindajad.

Tegemist on viimaste kuude kõige hullema eskalatsiooniga.

Tihedalt rahvastatud enklaavi kohal kõrgusid suitsupilved, kui Iisrael oli teatanud, et ründab muu hulgas äärmusrühmituse Islamidžihaadi raketirünnakuteks kasutatavat infrastruktuuri.

Gaza tervishoiuministeeriumi teatel sai surma seitse inimest. Päev varem sai Iisraeli õhurünnakutes Palestiina kitsale rannaribale surma 15 inimest.

«Tel Avivis ja Gazaga piirnevates asulates kostsid sireenid, mis hoiatasid saabuva raketitule eest,» ütles uudisteagentuuri AFP ajakirjanik.

Gaza sektoris viibiv AFP ajakirjanik nägi kümnete rakettide väljatulistamist. Palestiina mässulised ise teatasid, et on saatnud teele sadu rakette.

Iisraeli parempoolse peaministri Benjamin Netanyahu sõnul on juudiriik valmis võimalikuks pikemaks kampaaniaks ja karmideks löökideks Gaza vastu.

Iisraeli päästeteenistuse Magen David Adomi kohaselt ei ole neile teateid ohvrite kohta laekunud.

AFP fotograafid nägid, kuidas Iisraeli õhutõrjesüsteem tegi kahjutuks rakette Ashkeloni rannikulinna kohal ja mujal riigi lõunaosas.

Vägivald jätkus päev pärast seda, kui Iisraeli löökides Gazale hukkus kolm Islamidžihaadi kõrget liiget ja veel 12 inimest, kelle seas neli last.

Iisraeli sõjaväe teatel anti kolmapäeval lööke mässuliste pihta, kes suundusid raketiheitepaikade poole Khan Younise linnas, mis asub Gaza lõunaosas.

Islamidžihaad lubas anda vastulöögi. Iisrael hoiatas piiri lähedal elavaid elanikke, et nad püsiks pommivarjendite läheduses.

Kolmapäevase raketitule eel olid Gaza tavaliselt rahvarohked poed suletud.

Vägivallapuhang langeb Gaza mässuliste ja Iisraeli vahelise 11-päevase sõja teisele aastapäevale.

Hamasi kõneisik Abdul Latif Al-Qanou ütles kolmapäeval, et raketirünnakud on osa protsessist, millega antakse vastus Iisraeli toime pandud massimõrvale.

Iisrael on okupeerinud Läänekallast alates 1967. aasta Kuuepäevasest sõjast ja selle väed viivad Palestiina linnades sageli operatsioone läbi.

Araabia Liiga mõistis kolmapäeval hukka agressiivsed ja barbaarsed Iisraeli operatsioonid Gaza sektoris, kus ühenduse väitel võetakse sihikule tsiviilelanikke, lapsi ja naisi elurajoonides.

Sel nädalal lahvatanud vägivald on kõige hullem alates augustist, mil kolmepäevases konfliktis hukkus 49 palestiinlast. Iisraeli poolel ohvreid ei olnud.

Washington tegi kõigile osapooltele üleskutse pingeid leevendada.

Ehkki Hamas on viimastel aastatel Iisraeli vastu mitu sõda maha pidanud, siis jäi islamiliikumine kõrvale läinudaastasest konfliktist Iisraeli ja Islamidžihaadi vahel.

Iisraeli-Palestiina konflikt on nõudnud sel aastal vähemalt 130 palestiinlase elu. Surma on saanud ka 19 iisraellast, üks ukrainlane ja itaallane, selgus AFP andmetest, milles võetakse arvesse mõlema poole ametlike allikate esitatut. Palestiinlastest ohvrite hulgas on nii islamivõitlejaid ja ka tsiviilisikuid. Iisraeli poole peal on hukkunute seas arvestatud ka kolme Iisraeli araablast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles