FOTOD Karis: keegi ei peaks riigiabi võidujooksus osalema

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Margarethe Vestager ja president Alar Karis.
Margarethe Vestager ja president Alar Karis. Foto: Raigo Pajula, Vabariigi Presidendi Kantselei

President Alar Karis arutas tänasel kohtumisel Euroopa Komisjoni konkurentsiteemade eest vastutava juhtiva asepresidendi Margarethe Vestageriga konkurentsivõimet Euroopa Liidu siseturul ning ütles, et pikaajalist konkurentsivõimet ei saa ehitada toetustele ja riigiabile.

«Väikesed liikmesriigid on piiratud ressursside tõttu ebasoodsamas olukorras, aga eesmärk peab olema, et kõigil on Euroopa Liidu siseturul võrdsed võimalused,» ütles Karis.

Karise sõnul puudutab see näiteks riigiabi. «Suured liikmesriigid saavad anda suures mahus riigiabi, millega väikeriigid ei suuda konkureerida,» leidis Karis. «Isegi kui suudame riigiabi anda, tajuvad väikeriigi ettevõtjad, et nende võimalused ei ole sama head kui suurettevõtetel riikides, mis suudavad abi pakkuda rohkem.»

Margarethe Vestager ja president Alar Karis.
Margarethe Vestager ja president Alar Karis. Foto: Raigo Pajula, Vabariigi Presidendi Kantselei

Karis ütles, et oluline on Euroopa Liidu siseturul kõigile sarnaseid võimalusi pakkuda. «Keegi ei peaks riigiabi võidujooksus osalema, kõigile on vaja võrdseid konkurentsitingimusi,» ütles ta.

Teiste teemadena käsitleti kohtumisel ettevõtete halduskoormuse vähendamist ja regulatiivse keskkonna lihtsustamist. Riigipea sõnul tuleks Euroopa Liidus kasutada võimalikult palju automaatset digitaalset aruandlust. «Aruandluskohustuste täitmisel tuleb olemasolevaid andmeid taas- ja ristkasutada ning lähtuda printsiibist, et kui andmed on juba olemas, siis ei küsita neid uuesti,» selgitas Karis.

Margarethe Vestager vastutab asepresidendina Euroopa Liidu digi-, siseturu, tööstuse, sealhulgas kaitsetööstuse ning kosmosepoliitika teemade strateegilise juhtimise ja konkurentsiteemade eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles