Zelenskõi kehtestas uued sanktsioonid Venemaaga seotud ettevõtetele

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Marcin Banaszkiewicz/Fotonews/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kehtestas reedel uued sanktsioonid Venemaa ja president Vladimir Putini liitlase Viktor Medvedtšukiga seotud isikute ja ettevõtete vastu, edastas ukrainlaste uudisteagentuur UNIAN.

Zelenskõi allkirjastas vastava määruse riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu otsuse elluviimise kohta.

Ukraina presidendi sõnul on reedel vastu võetud järjekordsed meetmete sihtmärgiks Ukrainas asuvad Venemaa ettevõtete varad ja nendega seotud Ukraina majandusüksuste varad.

Zelenskõi täpsustas, et uued sanktsioonid on kehtestatud ka Medvedtšukiga seotud ettevõtetele ja teistele musta nimekirja sattunud isikutele ehk Ukrainas märkimisväärseid varasid omavate venemeelsete ettevõtete asutajatele, juhtidele ja kasusaajatele.

Riigipea kodulehel avaldatud vastavas määruses on kirjas, et kolme-, viie- ja kümneaastased piirangud kehtestati 37 Ukraina, Venemaa, Küprose, Läti, Saksamaa, Prantsusmaa, Malta, Araabia Ühendemiraatide ja Suurbritannia kodaniku suhtes. Enamikul neist on Venemaa topeltkodakondsus.

Nende isikute, sealhulgas Ukraina kodakondsusest ilma jäetud endise rahvasaadiku Andri Derkatši, varad Ukrainas on kümneks aastaks blokeeritud.

Lisaks kehtestas president oma määrusega sanktsioonid veel 212 juriidilise isiku vastu kolmeks, viieks ja kümneks aastaks. Sanktsioonide alla langesid ka mitmed Venemaa tehased ja ettevõtted.

Zelenskõi võttis Medvedtšukilt Ukraina kodakondsuse aasta alguses. Lisaks Ukraina endisele raadasaadikule, keda peeti kunagi Putini tähtsaimaks liitlaseks Kiievis ja kes anti mullu septembris vangivahetuse käigus Venemaale üle, jäi kodakondsusest siis ilma veel kolm isikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles