Slava Ukrainiga seotud lokulööja arreteeriti (12)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Pildil Slava Ukraini Lootuse abipakkide jagamine Orikhivis novembris 2022.

FOTO: Slava Ukraini
Pildil Slava Ukraini Lootuse abipakkide jagamine Orikhivis novembris 2022. FOTO: Slava Ukraini Foto: Slava Ukraini

Ukrainas arreteeriti eile hommikul Oleksandr Tšernov, mees, kes aitas Slava Ukraini rahajama päevavalgele tuua. Teda kahtlustatakse relvadega äritsemises. Lähedased peavad seda tellimustööks. 

12. mai hommikul korraldas Dnipropetrovski oblastis politsei Tšernovi õe korteris läbiotsimise. Tšernovi süüdistatakse relvade omamises ja müümises. Väidetavalt oli ta pakkunud 14. aprillil Dnipros müügiks mingit relva. Korterist relva ei leitud, kuid tema auto Mishubishi Colt läbiotsimisel leiti tanktõrje granaadiheitja RPG ja 6 granaati.

Oleksandr Tšernovi sõprade sõnul on süüdistus fabritseeritud. Tšernovi õde tunnistab, et öö enne läbiotsimist, kui väljas oli komandanditunni tõttu pime, hakkas Tšernovi auto signalisatsioon tööle kolmel korral. Öösel autot kontrollima ei mindud.

Ka Tšernovi õe teada pidi Tšernov sisuliselt järgmisel või ülejärgmisel päeval kätte saama paberid, mis võimaldanuks tal sõita Eestisse ja anda tunnistusi.

«Viimase pooleteise kuu jooksul on ta hoidnud madalat profiili, et end varjata Vaskivi võimaliku kättemaksu eest.»

Ilmar Raag

Tšernovi sõprade arvates on see tellimustöö, et sundida Tšernovi vaikima ja diskrediteerida tema usaldusväärsust. Niisamuti usutakse, et tellimus ja selle täitmine toimus madalal piirkondlikul tasemel, nii et Kiievi keskorganid ei ole sündmustega kursis.

«Ma kinnitan, et Oleksandr Tšernov oli üks esimesi, kes andis meile olulist informatsiooni IC Constructioni varjus tehtud tehingute kohta. Minu jaoks on ta üks Ukraina kangelastest,» lausus MTÜ Slava Ukraini nõukogu liige Ilmar Raag. 

Raag märkis, et sõja algusest saadik töötas Tšernov Ukraina armee abistamise heaks ja samas astus ta vastu ka korruptsioonile. «Väga paljud tema toodud väidetest on tänaseks saanud kinnitust ka Ukraina ja Eesti ajakirjanduses läbi viidud uurimise abil.  Minu andmetel on ta kohtunud Ukraina õiguskaitse organitega. Viimase pooleteise kuu jooksul on ta hoidnud madalat profiili, et end varjata Vaskivi võimaliku kättemaksu eest,» toonitas Raag. 

«Samal ajal valmistas ta ette Eesti partnerite abiga seaduslikku võimalust tulla Eestisse, et muuhulgas anda ametlikult täiendavaid tunnistusi Eesti politseile. Vähemalt selline oli meie kokkulepe,» lisas Raag. 

Postimees kirjutas eelmisel nädalal, et MTÜ Slava Ukraini nõukogu on tunnistanud kahtlaseks kõik, mis on seotud Johanna-Maria Lehtme partneri Hennadi Vaskiviga seotud äriühinguga IC Constructions, lisaks varasemale tekkis uus kahtlus jõulupakkide eest makstud 1,15 miljoni tõttu.

MTÜ Slava Ukraini nõukogu esimees Kristo Tohver tõdes, et punased lipud tõusid just IC Constructionsi tegevuste osas. «Teiste projektide ülevaatamisel murekohti ei tekkinud. Näiteks rindemeedikute koolitus oli väga korrektselt tehtud, ka alternatiivsed hinnapakkumised võetud,» rääkis ta.

Slava Ukraini Eestis uurimise all

Riigiprokuratuur alustas 9. mail kriminaalmenetlust, et uurida MTÜ Slava Ukraini Ukraina toetuseks kogutud raha kasutamist. Kriminaalmenetlust alustati omastamist käsitleva paragrahvi järgi. 8. mail selgus, et annetusskandaaliga üles kerkinud kahtlusi uurib ka Ukraina.

Kuna MTÜ Slava Ukraini oli tegev ka Ukraina territooriumil, siis asjaolude väljaselgitamisel on oluline roll koostööl Ukraina õiguskaitseasutustega. Kriminaalmenetlust viib läbi keskkriminaalpolitsei ja juhib riigiprokuratuur.

Ent Eestis ja Ukrainas algatatud kriminaalmenetluste tõttu kutsuti 9. mai õhtul MTÜ Slava Ukraini nõukogu Johanna-Maria Lehtme uurimise ajaks juhatusest tagasi.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles